Business & Finance Δευτέρα 4/01/2021, 12:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Η καλύτερη επίδοση από το 2018 για την μεταποίηση τον Δεκέμβριο

Ευρωζώνη: Η καλύτερη επίδοση από το 2018 για την μεταποίηση τον Δεκέμβριο

Με τους ταχύτερους ρυθμούς εδώ και 2,5 έτη αναπτύχθηκε ο ευρωπαϊκός τομέας της μεταποίησης τον Δεκέμβριο, στα πρώτα καλά νέα για την οικονομία της περιοχής ύστερα από ένα ζοφερό 2020.

Τα οριστικά στοιχεία από την έρευνα της IHS Markit δείχνουν ότι με «οδηγό» τη Γερμανία- όπου η μεταποίηση έτρεξε με τους υψηλότερους ρυθμούς των τελευταίων τριών ετών- ο δείκτης PMI για τη ζώνη του ευρώ σκαρφάλωσε στις 55,2 μονάδες από 53,8 τον Νοέμβριο. Βρίσκεται έτσι πια σε απόσταση ασφαλείας από το όριο των 50 μονάδων που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Η βελτίωση αυτή στην εικόνα της βιομηχανίας έρχεται κόντρα στα σκληρά περιοριστικά μέτρα με τα οποία προσπαθούν οι κυβερνήσεις να φρενάρουν την εξάπλωση του ιού. Αυτά πλήττουν κατά κύριο λόγο τον τομέα των υπηρεσιών, που είναι πάντως ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ευρωζώνης. 
 
«Ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη έκλεισε το 2020 σε ενθαρρυντικούς τόνους» σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, οικονομολόγος της IHS Markit. «Ο αυξανόμενος ρυθμός κρουσμάτων σημαίνει ότι οι συνθήκες θα παραμείνουν δύσκολες βραχυπρόθεσμα και κατά συνέπεια θα θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξη» πρόσθεσε. 

Σημειώνεται ότι η μεταποίηση της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας δέχθηκε εν μέρει τόνωση από τη ζήτηση από Βρετανούς πελάτες, που θέλησαν να δημιουργήσουν στοκ ενόψει της επίσημης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News