Business & Finance Πέμπτη 2/02/2023, 09:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Προς αύξηση επιτοκίων 50 μ.β. με τα βλέμματα στο «μετά»

ΕΚΤ: Προς αύξηση επιτοκίων 50 μ.β. με τα βλέμματα στο «μετά»

Άλλη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στις ενδείξεις που θα δώσει για τις επόμενες κινήσεις της.

Μία δεύτερη συνεχόμενη αύξηση 50 μονάδων βάσης έχει προεξοφληθεί από τους οικονομολόγους, έπειτα και από τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ.

Όμως, υπάρχει διχογνωμία για το εάν θα ακολουθήσει και τρίτη τέτοια κίνηση τον Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, αλλά άλλοι δείκτες σηματοδοτούν ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη των τιμών στην Ευρωζώνη.

Μόλις χθες το βράδυ, η Federal Reserve μείωσε τον ρυθμό των δικών της αυξήσεων επιτοκίων, στις 25 μονάδες βάσης.

Στην Ευρώπη, ο ήπιος καιρός έχει φέρει απότομη μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου, απομακρύνοντας το σενάριο της ύφεσης αλλά και αφήνοντας τα «περιστέρια» και τα «γεράκια» της ΕΚΤ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει δηλώσει ότι οι αξιωματούχοι θα επιμείνουν στην πορεία τους, για τη μείωση του πληθωρισμού.

Άλλωστε, όταν τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο 2%, είχε πει ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ακόμα, σε σταθερό ρυθμό.

Η φράση αυτή θεωρείται ότι ήταν το «αντάλλαγμα» που δόθηκε τότε στα «γεράκια», που ήθελαν μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Αυτό το «στρατόπεδο» μέσα στην ΕΚΤ επιθυμεί να γίνουν δύο ακόμα κινήσεις των 50 μ.β., ξεκινώντας από τη σημερινή.

Όμως, άλλοι ζητούν μια πιο σταδιακή προσέγγιση, με αποτέλεσμα οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ να περνούν από «κόσκινο», καθώς η αγορά προσπαθεί να σχηματίσει μία ιδέα γύρω από τις προθέσεις της.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg περιμένουν αύξηση κατά 50 μ.β. τον Μάρτιο και άλλη μία τον Μάιο, που θα φέρει τα επιτόκια στο 3,25%. Η αγορά προεξοφλεί ότι τα επιτόκια θα καταλήξουν στο 3,5%.

Κατά τα άλλα, η ΕΚΤ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο τη σταδιακή μείωση των αξίας 5 τρισ. δολαρίων ομολόγων που αγόρασε στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης. Οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν θα περιοριστούν, ώστε το χαρτοφυλάκιο να συρρικνώνεται κατά 15 δισ.  ευρώ τον μήνα από τον Μάρτιο έως τα τέλη του Ιουνίου. Στη συνέχεια, ο ρυθμός θα καθοριστεί «εν καιρώ».

Οι αναλυτές περιμένουν περαιτέρω πληροφορίες σε αυτή τη συνεδρίαση.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πάουελ: Άρχισε η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, δεν έχει κερδηθεί η μάχη

Bloomberg: Δύο ακόμη αυξήσεις 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια της ΕΚΤ μέχρι τον Μάιο

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα διατηρήσει την πορεία της για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News