Business & Finance Τετάρτη 1/02/2023, 17:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

KPMG: Νέα πτώση στις επενδύσεις venture capitals – Ισχυρό ενδιαφέρον για ενέργεια και ηλεκτροκίνηση

KPMG: Νέα πτώση στις επενδύσεις venture capitals – Ισχυρό ενδιαφέρον για ενέργεια και ηλεκτροκίνηση

Πτώση για τέταρτο συναπτό τρίμηνο σημειώθηκε στις επενδύσεις venture capital στο τέλος του 2022, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της KPMG, οι επενδύσεις διολίσθησαν στα 75,6 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2022 από 102,2 δισ. δολάρια.

Την πτωτική πορεία δεν κατάφεραν να αναστρέψουν οι μεγάλες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο της ενέργειας, καθώς οι κυβερνήσεις παγκοσμίως σπεύδουν να διασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια, αλλά και να επιτύχουν τις κλιματικές τους δεσμεύσεις.

KPMG: Νέα πτώση στις επενδύσεις venture capitals – Ισχυρό ενδιαφέρον για ενέργεια και ηλεκτροκίνηση-1

Το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων VC προσείλκυσαν Αμερική και Ασία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της KPMG, οι κορυφαίες συναλλαγές από την Κίνα περιλαμβάνουν τις GAC Aion (2,56 δισ. δολάρια) και SHEIN (1 δισ. δολάρια) και οι μεγαλύτερες συναλλαγές στις ΗΠΑ τις Anduril (1,48 δισ. δολάρια) και TerraPower (830 εκατ. δολάρια).

Ειδικότερα, οι επενδύσεις VC στην αμερικανική ήπειρο έπεσαν από τα 49,6 δισ. δολάρια στα 39.2 δισ. δολάρια το δ’ τρίμηνο του 2022, με τις ΗΠΑ να προσελκύουν επενδύσεις ύψους 36,2 δισ. δολαρίων. Οι επενδύσεις VC στην Ασία μειώθηκαν από τα 30,4 δισ. δολάρια στα 22,6 δισ. δολάρια. Στην Ευρώπη οι επενδύσεις VC σημείωσαν πτώση από τα 21,2 δισ. δολάρια στα 12,9 δισ. δολάρια.

Επίσης, οι εταιρικές επενδύσεις VC μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, οι οποίες υποχώρησαν από τα 108 δισ. δολάρια το δ΄ τρίμηνο του 2021 στα 36,5 δισ. δολάρια το δ΄ τρίμηνο του 2022. Η αξία αποεπενδύσεων μειώθηκε δραματικά σε ετήσια βάση – από 1,427 τρισ. δολάρια σε μόλις 308,8 δισ. δολάρια. Η πτώση ήταν πιο αξιοσημείωτη στις ΗΠΑ, όπου η συνολική αξία αποεπενδύσεων μειώθηκε από 753,2 δισ. δολάρια σε μόλις 71,4 δισ. δολάρια. Η ρευστότητα παρέμεινε σε επίπεδα ρεκόρ: Κατά τη διάρκεια του έτους, οι εταιρείες VC συγκέντρωσαν πάνω από 250 δισ. δολάρια, το τρίτο μεγαλύτερο ποσό τα τελευταία 10 χρόνια. Οι ΗΠΑ πρωτοστάτησαν, συγκεντρώνοντας ποσό ρεκόρ ύψους 162 δισ. δολάρια το 2022, αν και με πολύ μικρότερο όγκο κεφαλαίων. 

Επενδύσεις ανά κλάδο

«Ο συνδυασμός οικονομικών και γεωπολιτικών πιέσεων, παράλληλα με τις ταραγμένες κεφαλαιαγορές και τη χαμηλή δραστηριότητα IPO, έχουν λειτουργήσει ανασταλτικά στις επενδύσεις VC», εξηγεί o Conor Moore, επικεφαλής της KPMG Private Enterprise για την Αμερική και ένας εκ των επικεφαλής της KPMG Private Enterprise Emerging Giants Network. «Συνεχίζουμε, ωστόσο, να βλέπουμε ενθαρρυντικά επίπεδα επενδύσεων στα νέα οικοσυστήματα ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς οι επιχειρηματίες VC συνεχίζουν να ευθυγραμμίζονται με κυβερνητικές πρωτοβουλίες και κίνητρα στους τομείς που θεωρούνται κρίσιμοι για την ενεργειακή ανεξαρτησία».

Οι μεγάλοι γύροι χρηματοδότησης από εταιρείες εναλλακτικής ενέργειας περιλαμβάνουν την εταιρεία πυρηνικών αντιδραστήρων TerraPower στις ΗΠΑ (830 εκατ. δολάρια), την SPIC Hydrogen Energy στην Κίνα (631 εκατ. δολάρια), την Sunly στην Εσθονία (196 εκατ. δολάρια) και την Tree Energy Solutions, στο Βέλγιο (122 εκατ. δολάρια).

Οι επενδύσεις στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων επισκίασαν την πλειονότητα των υπόλοιπων τομέων, με μεγάλους γύρους συγκέντρωσης κεφαλαίων από την κινεζική GAC Aion (2,56 δισ. δολάρια), την Form Energy στις ΗΠΑ (450 εκατ. δολάρια) και την κινεζική Voyah Car Technology (630 εκατ. δολάρια), την Group14 Technologies στις ΗΠΑ (614 εκατ. δολάρια) και τη σουηδική Einride (500 εκατ. δολάρια).   

Ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Partner, Deal Advisory της KPMG στην Ελλάδα σχολίασε «Η παρατεταμένη αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λόγω του μείγματος αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών, γεωπολιτικής έντασης και διαταραχής στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας (με επίκεντρο την ενέργεια) συνεχίζει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον αριθμό και την αξία των συναλλαγών VC για ένα ακόμη τρίμηνο. Η πρόσβαση στη ρευστότητα, η ελκυστικότητα του εκάστοτε κλάδου και το επίπεδο των αποτιμήσεων θα αποτελέσουν τις δυνάμεις που θα διαμορφώσουν την αγορά σε επίπεδο χρηματοδότησης και αποεπένδυσης στο προσεχές μέλλον.»

KPMG: Νέα πτώση στις επενδύσεις venture capitals – Ισχυρό ενδιαφέρον για ενέργεια και ηλεκτροκίνηση-2

Υποτονική η αγορά και στην αρχή του 2023

Ενόψει του πρώτου τριμήνου του 2023, οι επενδύσεις VC παγκοσμίως αναμένεται να παραμείνουν υποτονικές, με τις επιχειρήσεις που εστιάζουν στον καταναλωτή να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Το παράθυρο IPO, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, πιθανότατα θα παραμείνει κλειστό για μεγάλο διάστημα του 2023, χωρίς ιδιαίτερες ενδείξεις ότι θα ανοίξει ξανά πλήρως κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, πιθανότατα θα υπάρξει αύξηση της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών, σημειώνει η έκθεση.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεχίζουμε να βλέπουμε πτωτικές πιέσεις στις αποτιμήσεις στις αρχές του 2023, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να αναβάλλουν τις προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων με την ελπίδα καλύτερων εποχών στο μέλλον», σχολιάζει ο Jonathan Lavender, παγκόσμιος επικεφαλής της KPMG Private Enterprise. «Ωστόσο, οι εταιρείες αυτές δεν θα καταφέρουν να αντέξουν απεριόριστα καθώς αρχίζουν να εξαντλούν τα αποθέματα ρευστού», συμπλήρωσε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Νίκη Γουλιμή (Nova Credit): Πώς να «σηκώσεις» λεφτά από venture capitals

Χρηματοδότηση: Τέλος η άφθονη ρευστότητα σε startups

Η εποχή των unicorns: Γιατί αλλάζουν έδρα και πού επιλέγουν να πάνε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News