Business & Finance Τρίτη 31/01/2023, 13:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Κενό 51 δισ. στην Ευρώπη δημιουργεί η πτώση στις τιμές

Ακίνητα: Κενό 51 δισ. στην Ευρώπη δημιουργεί η πτώση στις τιμές

Πρόβλημα για ιδιοκτήτες ακινήτων με στεγαστικά δάνεια, αλλά και για τράπεζες αποτελεί η κατάρρευση των τιμών ακινήτων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων σε real estate AEW, έχει δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό 51 δισ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Το έλλειμμα αυτό περιλαμβάνει τα περίπου 32 δισ. ευρώ που προέκυψαν από την πτώση των τιμών. Σύμφωνα με την AEW πρόκειται για αύξηση περίπου 8 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο. Περίπου το 45% του κενού εντοπίζεται στη Γερμανία, η οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις διακυμάνσεις στον κλάδο των ακινήτων, το 33% στη Βρετανία και το 22% στη Γαλλία. Το υπολειπόμενο ποσό προέρχεται από ιδιοκτήτες που πληρώνουν περισσότερα χρήματα από τα ενοίκια που λαμβάνουν. 

Αφότου η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού, η ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων ανακόπηκε. «Οι τράπεζες δεν έχουν την πολυτέλεια των χαμηλών επιτοκίων που τους επιτρέπουν παράταση και να φερθούν όπως έκαναν μετά την χρηματοπιστωτική κρίση. Θα πρέπει να δρουν προληπτικά σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των δανείων», δήλωσε ο Hans Vrensen, επικεφαλής ερευνών και στρατηγικής στην AEW.

Βέβαια, ένα πλεονέκτημα που έχει μεγάλη μερίδα των δανειοληπτών είναι ότι κατά την περίοδο της ποσοτικής χαλάρωσης μειώθηκαν οι προστασίες των επενδυτών, το οποίο και σημαίνει πως είναι δυσκολότερο να ενεργοποιηθεί η αναγκαστική απομόχλευση.

Σε κάθε περίπτωση, ο συνδυασμός πτώσης των τιμών, αύξησης του κόστους δανεισμού και σύσφιγξης των πιστωτικών συνθηκών εν γένει σημαίνει ότι περίπου το ένα τρίτων όλων των στεγαστικών δανείων που λήγουν το 2023 και το 2023 αντιμετωπίζουν κίνδυνο αναχρηματοδότησης, σύμφωνα με έρευνα της Scope.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Πτώση στις τιμές των κατοικιών μετά από μία δεκαετία ανόδου

Πορτογαλία: Σε υψηλά 30 ετών σήκωσαν τις τιμές κατοικιών οι ξένοι

Το μικρότερο ποσοστό νοικοκυριών με στεγαστικό δάνειο έχει η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News