Business & Finance Τρίτη 31/01/2023, 12:27
ΝΟΡΒΗΓΙΑ

«Τρύπα» 164 δισ. για το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο

«Τρύπα» 164 δισ. για το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο

Τη μεγαλύτερη ζημία από την κρίση του 2008 κατέγραψε το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας λόγω της αναστάτωσης που επικράτησε πέρυσι στις αγορές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την άνοδο του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο ανακοίνωσε απώλειες 14,1% πέρυσι που αντιστοιχεί σε περίπου 164 δισ. δολάρια. Ο Nicolai Tangen, διευθύνων σύμβουλος του ταμείου αξίας περίπου 1,3 τρισ. δολαρίων, δήλωσε ότι η αναπτυξιακή πορεία των τελευταίων 25 ετών κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοπεί λόγω της ανόδου του κόστους δανεισμού και του πληθωρισμού, που έχουν επιβαρύνει τα χρηματιστήρια.

«Η αγορά επηρεάστηκε από τον πόλεμο στην Ευρώπη, τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια δανεισμού. Αυτό επηρέασε αρνητικά και τα χρηματιστήρια και την αγορά ομολόγων ταυτόχρονα, το οποίο είναι πολύ σπάνιο. Όλοι οι τομείς στα χρηματιστήρια είχαν αρνητικές επιδόσεις, εξαιρουμένης της ενέργειας», δήλωσε ο Tangen.

Σημειώνεται πως το ταμείο, το οποίο διαχειρίζεται τα έσοδα από τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξετάζει επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας και σε ΑΠΕ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Νορβηγία: Τo επενδυτικό κρατικό fund καλεί τους επενδυτές να ποντάρουν κόντρα στην αγορά

Προσχέδιο Ε.Ε.: Η απάντηση στο αμερικανικό πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News