Business & Finance Τρίτη 31/01/2023, 12:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώνονται οι φόβοι ύφεσης στην Ευρωζώνη: Θετική ανάπτυξη το δ΄ τρίμηνο

Μειώνονται οι φόβοι ύφεσης στην Ευρωζώνη: Θετική ανάπτυξη το δ΄ τρίμηνο

Αναπάντεχη ανάπτυξη, της τάξης του 0,1%, εμφάνισε η οικονομία της Ευρωζώνης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, απομακρύνοντας τους φόβους για ύφεση.  Σημειώνεται ότι η Ευρωζώνη είχε εμφανίσει ανάπτυξη 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ οι αναλυτές περίμεναν συρρίκνωση 0,1% για το τέταρτο τρίμηνο.  

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, η γερμανική, συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2022, με τους αναλυτές να αναμένουν τώρα ότι η Γερμανία θα οδηγηθεί σε ύφεση.

Μειώνονται οι φόβοι ύφεσης στην Ευρωζώνη: Θετική ανάπτυξη το δ΄ τρίμηνο-1

«Η Γερμανία πιθανότατα έχει εισέλθει σε μια ρηχή και σύντομη ύφεση το τέταρτο τρίμηνο που θα διαρκέσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο πριν η οικονομία σταθεροποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο (του 2023)», δήλωσε ο Salomon Fiedler, οικονομολόγος της Berenberg, σύμφωνα με το CNBC.

Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε 0,1% το τέταρτο τρίμηνο, παίρνοντας ώθηση από τις επενδύσεις και το εμπόριο. Σημειώνεται πως οι αναλυτές ανέμεναν στασιμότητα στο τελευταίο τρίμηνο.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής, ο πληθωρισμός στη χώρα ενισχύθηκε κατά 6% ετησίως έναντι 5,9% τον Δεκέμβριο. Η μικρή αύξηση δόθηκε από την άνοδο των τιμών τροφίμων και ενέργειας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Μικρή ανάπτυξη στη Γαλλία στο τέλος του 2022 – Μικτή εικόνα στην Ευρώπη

Γερμανία: Αναπάντεχη συρρίκνωση το δ’ τρίμηνο – Αναβίωση των φόβων για ύφεση

JP Morgan: Η Ευρώπη γλίτωσε την ύφεση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News