Business & Finance Δευτέρα 30/01/2023, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ρωσία είναι πια ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στο Ιράν

Η Ρωσία είναι πια ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στο Ιράν

Η Ρωσία ξεπέρασε την Κίνα και είναι πλέον ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στο Ιράν, έγραψε χθες το Bloomberg, επικαλούμενο την ιρανική εφημερίδα Donya-e Eqtesad.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας, από τον Αύγουστο του 2021 η Ρωσία επένδυσε περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε δύο πετρελαϊκά έργα στην ιρανική επαρχία Ιλάμ. Άλλοι μεγάλοι επενδυτές στο Ιράν, σύμφωνα τα στοιχεία της εφημερίδας, είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Αφγανιστάν, η Τουρκία και η Κίνα.

Η Κίνα τον τελευταίο χρόνο μείωσε τις επενδύσεις της στην Ισλαμική Δημοκρατία, περιοριζόμενη μόνο σε υλικοτεχνική υποστήριξη και παραμεθόριες μονάδες οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις κινεζικές εξαγωγές στο Ιράν, γράφει το Bloomberg.

Ρωσία και Ιράν είναι οι απόλυτοι πρωταθλητές ως προς τον αριθμό των κυρώσεων που τους έχουν επιβληθεί από τις χώρες της Δύσης. Αυτό είναι κάτι που τους ενώνει. Η Μόσχα, λόγω της διεθνούς της απομόνωσης και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που της έχει στείλει το Ιράν, τα τελευταία χρόνια διευρύνει τη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία της με την Τεχεράνη.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά ούτε και τις προσαρτήσεις των Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν τα τελευταία 24ωρα, Ιράν και Ρωσία προχώρησαν στη διασύνδεση των διατραπεζικών τους συστήματα επικοινωνίας και μεταφοράς χρημάτων, για να μπορέσουν συμβάλουν έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη του μεταξύ τους εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News