Business & Finance Κυριακή 29/01/2023, 22:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Κρούγκμαν λέει ότι το κοινό νόμισμα Αργεντινής, Βραζιλίας είναι απαίσια ιδέα

Ο Κρούγκμαν λέει ότι το κοινό νόμισμα Αργεντινής, Βραζιλίας είναι απαίσια ιδέα

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν δήλωσε ότι η προτεινόμενη νομισματική ένωση μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας είναι μια «φρικτή ιδέα» που ονειρεύτηκε κάποιος με περιορισμένη κατανόηση των οικονομικών, συντασσόμενος με τις δημόσιες επικρίσεις για το σχέδιο που προωθούν οι ηγέτες των δύο χωρών.

«Ένα κοινό νόμισμα μπορεί να έχει νόημα μεταξύ οικονομιών που είναι ο ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος του άλλου και είναι αρκετά παρόμοιες ώστε να μην αντιμετωπίζουν μεγάλα ασύμμετρα σοκ», ανέφερε ο Κρούγκμαν στο Twitter την Κυριακή.

Με όλα τα άλλα που συμβαίνουν, δεν έχω σχολιάσει την προτεινόμενη νομισματική ένωση μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας. Αλλά είναι μια ωραία ευκαιρία να εφαρμόσουμε τη θεωρία των Βέλτιστων Νομισματικών Περιοχών – η οποία μας λέει ότι είναι μια τρομερή ιδέα», αναφέρει.

Παρά το γεγονός ότι είναι γείτονες και εμπορικοί εταίροι, η Βραζιλία στέλνει μόνο το 4,2% των εξαγωγών της στην Αργεντινή, ενώ οι εξαγωγές της Αργεντινής στη Βραζιλία είναι 15%, δήλωσε ο Κρούγκμαν.

Επισήμανε επίσης ότι οι εμπορικές δομές των χωρών διαφέρουν σημαντικά, με τις εξαγωγές της Αργεντινής να είναι βασικά όλες γεωργικές, ενώ περισσότερες από τις μισές εξαγωγές της Βραζιλίας είναι βιομηχανικά προϊόντα ή καύσιμα. «Έτσι, τα σοκ στην παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στην πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία ισορροπίας», έγραψε ο Krugman.

Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και ο Αργεντινός ομόλογός του, Αλμπέρτο Φερνάντεζ, ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους να συζητήσουν ένα «κοινό νόμισμα της Νότιας Αμερικής» σε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε μια εφημερίδα της Αργεντινής.

Η μονάδα αυτή θα χρησιμοποιηθεί «για τις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές, προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος και να μειωθεί η εξωτερική μας ευπάθεια» έναντι του δολαρίου, έγραψαν.

Η ανακοίνωση έγινε εν μέσω μιας συνόδου κορυφής της Κοινότητας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Εκεί, οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών διευκρίνισαν ότι σκέφτονται «κοινά μέσα πληρωμής» που δεν θα αντικαταστήσουν τα δικά τους εθνικά νομίσματα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News