Business & Finance Παρασκευή 27/01/2023, 11:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H&M: Ο πληθωρισμός «βάρυνε» τα αποτελέσματα του 2022

H&M: Ο πληθωρισμός «βάρυνε» τα αποτελέσματα του 2022

Κατά 6% αυξήθηκαν οι πωλήσεις του ομίλου H&M διεθνώς το 2022, ενώ εξαιρώντας τις αγορές της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανία οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8%. Συνολικά τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου επηρεάστηκαν από τη μείωση των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία μέσα στο προηγούμενο έτος, αλλά και από την αλματώδη άνοδο του κόστους ενέργειας, μεταφοράς φορτίων και υφασμάτων.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2022, οι πωλήσεις παρέμειναν σταθερές, ενώ εξαιρώντας τη Ρωσία, τη Λευκορωσία καιτ ην Ουκρανία, η αύξηση ανήλθε στο 2%. Ωστόσο, τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου διολίσθησαν σημαντικά εν μέρει λόγω των τιμών στην ενέργεια, τη μεταφορά φορτίων και τα υφάσματα. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 87% στις 821 εκατ. σουηδικές κορώνες, πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

«Παρότι το 2022 ήταν ένα ταραχώδες έτος που χαράχθηκε από αρνητικούς εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι γεωπολιτικές προκλήσεις και τον σημαντικά υψηλό πληθωρισμό, οι πωλήσεις μας αυξήθηκαν κατά 6% στο έτος», δήλωσε σχετικά η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Helena Helmersson, αναφερόμενη ιδίως στον πόλεμο στην Ουκρανία και τα αποτελέσματα που έχει στη διεθνή οικονομία. Επίσης, σημειώνει: Η απόφασή μας να μειώσουμε τη δραστηριότητά μας στη Ρωσία, η οποία ήταν μία σημαντική και κερδοφόρα αγορά, είχε σημαντικά αρνητική επίδραση στα αποτελέσματά μας».

Η Helmersson τονίζει την αύξηση του κόστους πρώτων υλών και μεταφοράς φορτίων σε συνδυασμό με την αξία του αμερικανικού δολαρίου, που οδήγησε σε υψηλά κόστη. «Αντί να μετακυλίσουμε το πλήρες κόστος στους καταναλωτές, επιλέγουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την θέση μας στην αγορά», σημειώνει. 

«Οι εξωτερικοί παράγοντες που είχαν αρνητική επίδραση στο κόστος σταδιακά αντιστρέφονται και αναμένεται να συμβάλουν θετικά στα αποτελέσματά το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Το κόστος είναι ήδη χαμηλότερο για τις παραγγελίες που γίνονται τώρα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Επιπλέον, το δεύτερο εξάμηνο θα φανεί επίσης η θετική επίδραση του προγράμματος μείωσης κόστους και αύξησης αποδοτικότητας που αναμένεται να εξασφαλίσει ετήσια εξοικονόμηση 2 δισ. σουηδικών κορώνων», σημειώνει.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News