Business & Finance Πέμπτη 26/01/2023, 21:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο επικεφαλής της Lexus θα αναλάβει την Toyota, καθώς ο εγγονός του ιδρυτή της αποχωρεί

Ο επικεφαλής της Lexus θα αναλάβει την Toyota, καθώς ο εγγονός του ιδρυτή της αποχωρεί

Ο διευθύνων σύμβουλος της Toyota θα παραιτηθεί από επικεφαλής της εταιρείας που ίδρυσε ο παππούς του, παραδίδοντας τη θέση του στον επικεφαλής της πολυτελούς μάρκας Lexus, ανακοίνωσε η αυτοκινητοβιομηχανία την Πέμπτη.

Ο 53χρονος επικεφαλής του branding officer και πρόεδρος της μάρκας Lexus της Toyota Motor Corp, Koji Sato, θα αναλάβει από την 1η Απριλίου, όταν ο Akio Toyoda θα γίνει πρόεδρος, ανέφερε.

Το ζήτημα του ποιος θα αναλάβει την κορυφή της Toyota- της μεγαλύτερης εταιρείας της Ιαπωνίας και μιας από τις πιο ισχυρές κατασκευάστριες εταιρείες παγκοσμίως- έχει γίνει ολοένα και περισσότερο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, σε μία εποχή που εταιρεία σκέφτεται να στραφεί στην ηλεκτροκίνηση. Ωστόσο, ο χρόνος της ανακοίνωσης αποτέλεσε έκπληξη.

Υπό τον 66χρονο Toyoda, ο οποίος ηγήθηκε της εταιρείας για περισσότερο από μια δεκαετία, η αυτοκινητοβιομηχανία εμφανίστηκε απρόθυμη να αγκαλιάσει τα ηλεκτρικά οχήματα, υποστηρίζοντας ότι η υβριδική τεχνολογία που εισήγαγε με το κάποτε κορυφαίο στην αγορά Prius ήταν καλύτερη για πολλούς οδηγούς.

Επίσης, προώθησε τα αυτοκίνητα που κινούνται με υδρογόνο ως το μέλλον, εγείροντας φόβους ότι θα μείνει πίσω από την άνοδο των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς η πιο φανταχτερή και πιο ευέλικτη Tesla Inc την επισκίασε τόσο σε καινοτομία όσο και σε τιμή μετοχής.

Αυτή η επιμονή στα υβριδικά και το υδρογόνο προκάλεσε επίσης επικρίσεις από επενδυτές και περιβαλλοντικούς ακτιβιστές που κάποτε επαινούσαν ευρέως την τεχνολογία και το ιστορικό εκπομπών της Toyota.

«Χωρίς αμφιβολία, ο κ. Toyoda υπήρξε ικανός διευθύνων σύμβουλος, αλλά ολόκληρος ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας χρειάζεται να κάνει ανατρεπτικές αλλαγές και η Toyota έχει μείνει πίσω σε αυτό κατά την άποψή μας, οπότε αυτή θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία για μια νέα αρχή», δήλωσε ο Anders Schelde, επικεφαλής επενδύσεων του δανέζικου συνταξιοδοτικού ταμείου AkademikerPension, το οποίο έχει επανειλημμένα πιέσει την Toyota να επιταχύνει τη μετάβασή της στα ηλεκτρικά οχήματα.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την Toyota να θέσει μια νέα, πιο σωστή, κατεύθυνση, αλλά αυτό μένει να το δούμε στην πορεία».

Η ανακοίνωση της διαδοχής μεταδόθηκε σε μια διαδικτυακή εκπομπή μέσω του καναλιού Toyota Times της αυτοκινητοβιομηχανίας, σε κάτι που έμοιαζε περισσότερο με ένα κακοστημένο talk show με έναν παρουσιαστή παρά με μια επίσημη εταιρική ανακοίνωση.

«Η χρονική στιγμή ήταν έκπληξη«, δήλωσε ο Seiji Sugiura, αναλυτής στο Tokai Tokyo Research Institute, ο οποίος σημείωσε ότι μπορεί να υπήρχε μια «αίσθηση στασιμότητας» στο εσωτερικό της εταιρείας, δεδομένης της πρόσφατης πίεσης στην τιμή της μετοχής.

«Πιθανότατα, δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη διαχείριση. Η αποχώρηση του Akio Toyoda από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου μπορεί να αυξήσει τον συμβολισμό του εντός της εταιρείας και ίσως είναι δύσκολο για τον νέο πρόεδρο να αφήσει πραγματικά το στίγμα του».

Επίσης, δεν έγινε καμία αναφορά σε συγκεκριμένη εταιρική στρατηγική ή σε επενδυτικές προτεραιότητες που θα ακολουθήσουν. Ο Toyoda δήλωσε ότι η αποστολή του Sato θα είναι να μετατρέψει την Toyota σε μια εταιρεία κινητικότητας, χωρίς να διευκρινίσει τι θα συνεπάγεται αυτό.

«Ο διευθύνων σύμβουλος χρειάζεται νεότητα, ενέργεια, δύναμη», δήλωσε ο Toyoda, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι πλέον κατάλοιπο μιας παλαιότερης γενιάς. Στο πρόσωπο του Sato, επίσης, είπε, είχε επιλέξει έναν συνάδελφο λάτρη του αυτοκινήτου.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News