Business & Finance Πέμπτη 26/01/2023, 12:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EIU: Η απειλή των υψηλών επιτοκίων για την ευρωπαϊκή οικονομία

EIU: Η απειλή των υψηλών επιτοκίων για την ευρωπαϊκή οικονομία

Αυξάνονται οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και οι πιθανότητες ύφεσης λόγω της επιθετικής πολιτικής σύσφιγξης, στην οποία έχει επιδοθεί η ΕΚΤ και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αυτό διαβλέπει το Economist Intelligence Unit (EIU), σε σχετική έκθεση για τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2023 η ΕΚΤ θα έχει αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού κατά 400 μονάδες βάσης σε βάθος δωδεκαμήνου, δηλαδή σε υπερδιπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον τελευταίο μεγάλο κύκλο σύσφιγξης την τριετία 2005-2008. Προβλέπουν ότι το επιτόκιο στην Ευρωζώνη θα παραμείνει στο επίπεδο αυτό για τουλάχιστον ένα έτος προτού ξεκινήσει η χαλάρωση, ενώ αντίστοιχα θα κινηθεί και η Fed.

Ως πιθανό αποτέλεσμα της σύσφιγξης, οι αναλυτές του EIU διαβλέπουν την αύξηση της επιφυλακτικότητας των επενδυτών έναντι χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος. Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μαζικό sell-off στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, αλλά και να επιβαρύνει σε δεύτερο χρόνο ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με το EIU, το βασικό ερώτημα είναι εάν η ΕΚΤ θα παρενέβαινε σε μία τέτοια περίπτωση αξιοποιώντας το νέο έκτακτο εργαλείο αγοράς ομολόγων. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα «απαντούσε» σε κάθε κρίση που απειλούσε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

EIU: Η απειλή των υψηλών επιτοκίων για την ευρωπαϊκή οικονομία-1

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι επιχειρήσεις με υψηλό ποσοστό χρέους σύντομης περιόδου ωρίμανσης ή με κυμαινόμενο επιτόκιο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας. Στο προφίλ αυτό εμπίπτουν περισσότερο οι επιχειρήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας. Εκτεθειμένες στον κίνδυνο είναι επίσης, οι ενεργοβόρες, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετώπιζαν προβλήματα ήδη από τη διάρκεια της πανδημίας.

EIU: Η απειλή των υψηλών επιτοκίων για την ευρωπαϊκή οικονομία-2

Τέλος, η ανάλυση του EIU σημειώνει πως η αύξηση των επιτοκίων θα επιδεινώσει την κρίση του κόστους διαβίωσης στην Ευρώπη. Βασικός παράγοντας είναι η αύξηση του κόστους των στεγαστικών δανείων, στα οποία είναι περισσότερο εκτεθειμένα η Ιταλία και η Ισπανία.

Επιβαρύνσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του EIU, η διεθνής οικονομία θα μπορέσει να αποφύγει οριακά την ύφεση φέτος. Η οικονομική στασιμότητα στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη το 2023 θα αντισταθμίσει την ισχυρότερη ανάπτυξη σε άλλες περιοχές, ιδίως στην Κίνα.

Παρ’ όλα αυτά, το ΕΙU διαβλέπει αυξημένους κινδύνους ιδίως σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό: Δεδομένου ότι η Fed και η EKT αναμένουν να δουν σημάδια αποσυμπίεσης στην αγορά εργασίας προτού ξεκινήσουν τη μείωση των επιτοκίων, υπάρχει κίνδυνος για υπερβολική σύσφιγξη μέσα στο 2023 και σε βαθύτερη ύφεση μέσα στο έτος. Επίσης, με σφιχτότερη νομισματική πολιτική υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των τιμών περιουσιακών στοιχείων και συρρίκνωσης των καταναλωτικών δαπανών, οδηγώντας σε βαθιά παγκόσμια ύφεση. Ένας επιπλέον κίνδυνος που ελλοχεύει είναι από την τράπεζα της Ιαπωνίας, όπου μία αιφνίδια σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές, αυξάνοντας τα κόστη δανεισμού στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη και ενισχύοντας τον κίνδυνο ύφεσης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το μικρότερο ποσοστό νοικοκυριών με στεγαστικό δάνειο έχει η Ελλάδα

JP Morgan: Η Ευρώπη γλίτωσε την ύφεση

Λαγκάρντ: Δεν παρεκκλίνουμε από την πορεία στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News