Business & Finance Πέμπτη 26/01/2023, 12:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταναστεύουν μαζικά οι πλούσιοι Κινέζοι – Η Ελλάδα Νο2 επιλογή τους

Μεταναστεύουν μαζικά οι πλούσιοι Κινέζοι – Η Ελλάδα Νο2 επιλογή τους

Ανεβάζει ταχύτητα η έξοδος των πλούσιων Κινέζων από τη χώρα τους. Οι πολιτικές του προέδρου Σι είχαν «τρομάξει» τις τάξεις των πλουσίων τον τελευταίο καιρό, όμως πλέον, με τη χαλάρωση της πολιτικής zero covid, πολλοί θέτουν τα σχέδιά τους για μετανάστευση σε εφαρμογή.

Αφότου η Κίνα άνοιξε τα σύνορα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν τώρα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να κοιτάξουν ακίνητα και να καταρτίσουν τα σχέδιά τους για μετεγκατάσταση, με τα στοιχεία της  Henley & Partners να δείχνουν ότι η ελληνική Χρυσή Βίζα είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο πρόγραμμα μεταξύ των Κινέζων, μετά το αντίστοιχο πρόγραμμα της Πορτογαλίας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η κίνηση του προέδρου Σι κατά κλάδων όπως η τεχνολογία και το real estate, καθώς και η προώθηση του σχεδίου του για «κοινή ευημερία», έχει προβληματίσει τους πλούσιους της Κίνας, οι οποίοι έως τώρα είχαν συνηθίσει  ότι μπορούσαν να αυξάνουν την περιουσία τους, εφόσον δεν αμφισβητούσαν δημοσίως το Κομμουνιστικό Κόμμα. Όμως, οι ανησυχίες τους εντάθηκαν μετά τον Οκτώβριο και το συνέδριο του κόμματος με το οποίο αυξήθηκε η πολιτική δύναμη του Σι.

«Θα έλεγα ότι τους τελευταίους έξι μήνες, ο κόσμος πραγματικά μπούχτισε. Και έτσι, βλέπουμε μία αύξηση των ραντεβού με τους συμβούλους μας», λέει στο Bloomberg η Feruza Djamalova, δικηγόρος του καναδικού γραφείου Sobirovs, που ειδικεύεται στη μετανάστευση. «Τώρα, οι πελάτες μας από την Κίνα είναι πρόθυμοι για μετεγκατάσταση και θέλουν να το κάνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Πριν από την πανδημία, η Κίνα αντιμετώπιζε εκροές κεφαλαίων περίπου 150 δισ. δολαρίων τον χρόνο, από κόσμο που πήγαινε στο εξωτερικό, όμως το ποσό αναμένεται να είναι υψηλότερο φέτος, καθώς οι Κινέζοι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν εκτός συνόρων τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με την Alicia Garcia Herrero, οικονομολόγο της Natixis.

Η Κίνα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό υπερ-πλούσιων, μετά τις ΗΠΑ, καθώς περισσότεροι από 32.000 Κινέζοι έχουν περιουσία που ξεπερνά τα 50 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Credit Suisse.

Η μετανάστευση των πλουσίων ξεκίνησε ήδη από πέρυσι, καθώς περίπου 10.800 εύποροι Κινέζοι εγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό το 2022. Μόνο η Ρωσία έχασε περισσότερους πλούσιους, σύμφωνα με τα στοιχεία της New World Wealth.

Η συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα μετανάστευσης επενδυτών, Henley & Partners, είδε το ενδιαφέρον των Κινέζων να τετραπλασιάζεται όταν άνοιξαν τα σύνορα στην Κίνα. Η μετανάστευση ήταν σε χαμηλά επίπεδα στις αρχές της πανδημίας, αλλά τα σχετικά αιτήματα διπλασιάστηκαν το 2022.

Η Juwai IQI, μια εταιρεία real estate που πουλά ακίνητα στο εξωτερικό σε πελάτες στην Ασία, λέει ότι το ενδιαφέρον από Κινέζους αγοραστές μειώθηκε κατά 26% το 2021 και 11% το 2022, αλλά έχει αυξηθεί κατά 55% μέχρι στιγμής φέτος.

Σύμφωνα με τον Denny Ko, που είναι δικηγόρος μετανάστευσης στο Χονγκ Κονγκ, με εύπορους Κινέζους πελάτες, οι πραγματικά πλούσιοι έχουν κάνει τα σχέδιά τους εδώ και χρόνια, επομένως αυτοί που τώρα κοιτάζουν τις επιλογές τους βρίσκονται σε πιο χαμηλό εισοδηματικό επίπεδο, είναι δηλαδή εκπρόσωποι της ανώτερης μεσαίας τάξης, επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Χρυσή Βίζα: Ο διπλασιασμός του τιμήματος και η μεταβατική περίοδος

Hot spot του πλούτου η Ελλάδα: Έρχονται φέτος 1.200 εκατομμυριούχοι μετανάστες

Forbes προς Αμερικανούς: Ζήστε χωρίς να δουλεύετε στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News