Business & Finance Τετάρτη 25/01/2023, 20:58
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καναδάς: Η α’ μεγάλη κεντρική τράπεζα που δίδει σήμα για παύση επιτοκιακών αυξήσεων

Καναδάς: Η α’ μεγάλη κεντρική τράπεζα που δίδει σήμα για παύση επιτοκιακών αυξήσεων

Η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που σηματοδότησε ότι σκοπεύει να κάνει μία παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις τουλάχιστον προς το παρόν έγινε η κεντρική τράπεζα του Καναδά, η οποία αύξησε στη σημερινή συνεδρίασή της τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. 

Η επιτοκιακή αύξηση είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών. Η κεντρική τράπεζα του Καναδά έχει αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 425 μονάδες βάσης τους τελευταίους 10 μήνες σε μία προσπάθεια να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος κορυφώθηκε στο 8,1% και επιβραδύνθηκε στο 6,3% το Δεκέμβριο του 2022, παραμένοντας ωστόσο τρεις φορές πάνω από το στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας. 

Τα μέλη του δ.σ. της κεντρικής τράπεζας εξέφρασαν την εμπιστοσύνη ότι ο σημερινός κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει ήδη αρχίσει να επιβραδύνει την οικονομία και γι΄αυτό δεν βλέπουν να υπάρχει ανάγκη περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων σε όλα τα σενάρια, όπως ανέφερε ο Άντριου Κέλβιν, στρατηγικός αναλυτής της TD Securities. 

Η κεντρική τράπεζα σκιαγράφησε επίσης την εικόνα μίας οικονομίας που τείνει να παρουσιάσει στασιμότητα και ενδεχομένως να διολισθήσει και σε ύφεση στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, οδηγώντας τον πληθωρισμό σε πτώση 3% έως τα μέσα του έτους και στο 2% το 2024. «Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής όσον αφορά στον πληθωρισμό. Απέχουμε ακόμη πολύ δρόμο από το στόχο μας, όμως οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί», ανέφερε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Καναδά Τιφ Μάκλεμ. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε επίσης ότι θα γίνει μία παύση στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να γίνει μία αποτίμηση του συνολικού αντίκτυπου από το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων, σημειώνοντας ωστόσο ότι η παύση αυτή θα γίνει με την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα κινείται σύμφωνα με τις προβλέψεις. Ο ίδιος τόνισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για επιτοκιακές μειώσεις και διευκρίνισε ότι η παύση γίνεται για να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο στους διαμορφωτές πολιτικής για να κρίνουν εάν οι μέχρι τώρα επιτοκιακές αυξήσεις είναι αρκετές για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο. 
 

  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News