Business & Finance Τρίτη 24/01/2023, 22:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολλανδία: Αντίθετη σε νέο γύρο δανεισμού για τη στήριξη της πράσινης τεχνολογίας

Ολλανδία: Αντίθετη σε νέο γύρο δανεισμού για τη στήριξη της πράσινης τεχνολογίας

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί σε όποια νέα προσπάθεια της Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει μία «απάντηση» της Ευρώπης απέναντι στη Νομοθετική Πράξη των ΗΠΑ για την Αντιμετώπιση του Πληθωρισμού, υποστηρίζοντας ότι η ένωση έχει άπλετο ρευστό να στηρίξει την πράσινη μετάβαση. 

Ο Ρούτε δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για την Ε.Ε. να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια μέσω νέου χρέους για να χρηματοδοτήσει επιχορηγήσεις ή δάνεια σε χώρες που προσπαθούν να επενδύσουν δημόσιο χρήμα σε πράσινες τεχνολογίες. Αντ΄αυτού, καλεί τις χώρες μέλη να χρησιμοποιήσουν τους αδιάθετους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε..

«Δεν πιστεύω ότι χρειαζόμαστε νέο χρήμα, εννοώ όχι νέες επιχορηγήσεις, ούτε όμως και νέα δάνεια. Υπάρχει υπερβολικά πολύ χρήμα αυτή τη στιγμή στο σύστημα».

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε μία σειρά από περαιτέρω μέτρα για να μετριαστεί ο αντίκτυπος από το τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων των ΗΠΑ στην πράσινη τεχνολογία, όπως προσωρινή χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Αυτό όμως από μόνο του εγείρει ανησυχίες στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα δεν θα καταφέρουν να προσφέρουν δημόσια βοήθεια ικανή να ανταγωνιστεί τις πιο ισχυρές οικονομίες, όπως η Γερμανία. Για το λόγο αυτό η Κομισιόν εξετάζει τρόπους ώστε να διευκολύνει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με εξασθενημένα δημοσιονομικά να μπορούν να αντλούν κοινοτικούς πόρους και να τους διοχετεύουν εν συνεχεία στις πράσινες βιομηχανίες. Αυτό θα γίνει είτε μέσω της επιτάχυνσης των πληρωμών από τα υφιστάμενα ταμεία ή μέσω της δημιουργίας νέων προγραμμάτων βάσει των οποίων η Κομισιόν θα δανείζεται από τις αγορές και θα δανείζει εν συνεχεία κεφάλαια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν όλες αυτές τις ιδέες σε ειδική σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, όμως ο Ρούτε έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα στηρίξει νέους γύρους δανεισμού από την Κομισιόν. Σημείωσε ότι οι χώρες μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν πρώτα τα διαθέσιμα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα ελάχιστο 37% από τις δαπάνες κάθε χώρες από τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να απορροφηθεί στην πράσινη μετάβαση.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Συνθήκη Γαλλίας-Ισπανίας για τη στήριξη της πράσινης τεχνολογίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News