Business & Finance Τρίτη 24/01/2023, 14:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έσπασε ρεκόρ η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων: Εκδόσεις 244 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

Έσπασε ρεκόρ η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων: Εκδόσεις 244 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο καλύτερος που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής για τις εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη, καθώς έσπασε το ρεκόρ των 240 δισ. ευρώ που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι εκδόσεις άγγιξαν τα 244 δισ. ευρώ, με τα τελικά νούμερα να διαμορφώνονται ακόμα υψηλότερα όταν προστεθούν και οι σημερινές προσφορές ομολόγων από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι εκδότες συνειδητοποιούν πως όταν παρουσιάζεται ένα παράθυρο, πρέπει να βγουν στις αγορές αντί να περιμένουν», λέει ο David Zahn, επικεφαλής ευρωπαϊκών ομολόγων της Franklin Templeton, η οποία τηρεί overweight θέσεις στους ευρωπαϊκούς τίτλους. «Φέτος, η ΕΚΤ θα έχει μεγάλη επιρροή ανάλογα με την επιτοκιακή πολιτική της, επομένως οι εκδότες σκέφτονται ότι το κόστος του να πουλήσουν ομόλογα θα είναι μόνο ακριβότερο, ειδικά για τους  πιο βραχυπρόθεσμους τίτλους».

Έσπασε ρεκόρ η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων: Εκδόσεις 244 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο-1

Οι δανειζόμενοι συρρέουν στην αγορά ομολόγων εξαιτίας και του ράλι των τίτλων, που ρίχνει το κόστος χρηματοδότησης. Ειδικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν υπάρξει ιδιαίτερα ενεργά, σπεύδοντας να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό τους, καθώς ετοιμάζονται να αποπληρώσουν περισσότερα από τα φθηνά δάνεια που πήραν από την ΕΚΤ στην εποχή της πανδημίας, σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή των συνθηκών στην αγορά ομολόγων σε σχέση με το 2022, όταν οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν τον πληθωρισμό έπληξαν την εκδοτική δραστηριότητα και έκλεισαν «την πόρτα» στις όποιες εκδόσεις ομολόγων κάποιες μέρες.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

«Μπουμ» στα ομόλογα: Εκδόσεις 600 δισ. δολαρίων σε 18 μέρες

Νέο 10ετές ομόλογο: Μεγάλη υπερκάλυψη με επιτόκιο 4,28% – Αντλήθηκαν 3,5 δισ.ευρώ

JP Morgan: Βγαίνει long στα ελληνικά ομόλογα – Οι λόγοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News