Business & Finance Τρίτη 24/01/2023, 11:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πορτογαλία: Σε υψηλά 30 ετών σήκωσαν τις τιμές κατοικιών οι ξένοι

Πορτογαλία: Σε υψηλά 30 ετών σήκωσαν τις τιμές κατοικιών οι ξένοι

Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της τελευταίας τριακονταετίας κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στην Πορτογαλία, αψηφώντας τις προβλέψεις για επιβράδυνση της ζήτησης στον απόηχο των επιτοκιακών αυξήσεων.

Ιδίως εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης από ξένους, οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 18,7% σε ετήσια βάση το 2022. Ειδικότερα, το θερμό κλίμα, το χαμηλότερο – σε σχέση με άλλες περιοχές της Ευρώπης – κόστος διαβίωσης και το πρόγραμμα της χρυσής βίζας στην Πορτογαλία, στο πλαίσιο του οποίου η άδεια παραμονής συνδέεται με την αγορά κατοικίας, έχουν δώσει ώθηση στην αγορά real estate. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική έκθεση από την πορτογαλική στατιστική αρχή, οι ξένοι ενδιαφερόμενοι είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν ακίνητο σε διπλάσια τιμή σε σχέση με τους ντόπιους, οξύνοντας το πρόβλημα των τιμών.

Σύμφωνα βέβαια με την εταιρεία συλλογής στοιχείων στην αγορά ακινήτων Confidencial Imobiliario, παρότι οι τιμές σημείωσαν τη μεγαλύτερη μεταβολή από το 1991, η αγορά καταδεικνύει σημάδια επιβράδυνσης.

Στεγαστική κρίση

Η πλειονότητα των Πορτογάλων εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται εν μέσω στεγαστικής κρίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίηση η εφημερίδα Expresso. Τουλάχιστον το ένα τρίτο των ερωτηθέντων φαίνεται να αποδίδει την κρίση στους ξένους αγοραστές, καθώς ζητά την κατάργηση των κινήτρων, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος της χρυσής βίζας.

Σημειώνεται πως το 2022 οι επενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος αυξήθηκαν κατά 42% σε σχέση με το 2021, στα 654 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη μερίδα προήλθε από αγοραστές από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Επιβράδυνση

Σύμφωνα με την Confidencial Imobiliario, η άνοδος στις τιμές των ακινήτων στην Πορτογαλία επιβραδύνθηκε σε τριμηνιαίο επίπεδο προς το τέλος του 2022. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά μόλις 3,2% τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους. Αντιθέτως, τα προηγούμενα τρίμηνα είχε καταγραφεί αύξηση 3,7% και 5% και 5,5%.

Σύμφωνα με έκθεση της S&P Global, οι τιμές κατοικιών στην Πορτογαλία αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 4,4% φέτος, μετά από άνοδο 6,8% το 2022. Στην περίπτωση που το σενάριο αυτό πραγματοποιηθεί θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα στις 11 ευρωπαϊκές χώρες που αξιολογήθηκαν βάσει της έκθεσης και σύμφωνα με την S&P Global θα πρόκειται για αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού σε μία χώρα, όπου μεγάλο μερίδιο των στεγαστικών δανείων έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο.

Στη γειτονική Ισπανία πάντως, η S&P αναμένει πτώση στις τιμές κατοικιών κατά 2,5% φέτος, μετά από εκτιμώμενη άνοδο 4,1% το 2022.

Προκειμένου να ρυθμίσει τη ζήτηση κατοικιών, η πορτογαλική κυβέρνηση ξεκίνησε από το 2021 να βάζει περιορισμούς στις αγορές σπιτιών μέσω του προγράμματος χρυσής βίζας, αλλά μόνο σε περιοχές εκτός Λισσαβόνας και Πόρτο. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε να «τρέχει» πριν από τουλάχιστον μία δεκαετία, με στόχο την ενίσχυση των δημοσίων ταμείων της Πορτογαλίας μετά το πρόγραμμα διάσωσης του 2011. Έκτοτε, μέσω της χρυσής βίζας έχει συγκεντρώσει περίπου 6,8 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Αναπλάσεις φέρνουν υπεραξίες στα ακίνητα της Αττικής

«Μπλόκο» στην αγορά ακινήτων από ξένους ζητούν οι Βαλεαρίδες Νήσοι

Real estate: Σε πόσα χρόνια θα κάνετε απόσβεση αν αγοράσετε διαμέρισμα στην Αθήνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News