Business & Finance Δευτέρα 23/01/2023, 22:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα διατηρήσει την πορεία της για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα διατηρήσει την πορεία της για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της, υποδεικνύοντας ότι αναμένονται πιο σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις.

Το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί με σταθερό ρυθμό για να φτάσει σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί, δήλωσε η Λαγκάρντ τη Δευτέρα σε ομιλία της στο Έσμπορν της Γερμανίας.

«Θα ακολουθήσουμε αυτή την πορεία για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ. «Είναι ζωτικής σημασίας τα ποσοστά πληθωρισμού πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ του 2% να μην παγιωθούν στην οικονομία».

 

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα διατηρήσει την πορεία της για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%-1

 

Τα παραπάνω σχόλια προστίθενται στην εξελισσόμενη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον είναι σκόπιμη η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί από τα υψηλά όλων των εποχών. Η Λαγκάρντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η διατήρηση της πορείας είναι το «δόγμα της νομισματικής πολιτικής» της, καθώς η προσοχή των αξιωματούχων μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο από τον πληθωρισμό σε επίπεδο ρεκόρ στον πυρήνα του πληθωρισμού.

«Ενώ ο ενεργειακός πληθωρισμός έχει πρόσφατα μειωθεί, ο βασικός πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε η Λαγκάρντ τη Δευτέρα.

Γεράκια, όπως ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klaas Knot, θέλουν τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων κατά μισή μονάδα -ξεκινώντας από την επόμενη εβδομάδα- πριν κλείσει αυτός ο κύκλος. Κάποιοι ωστόσο, προειδοποιούν να μην το παρατραβήξουν.

Ο Έλληνας τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε τη Δευτέρα υπέρ μιας πιο σταδιακής προσέγγισης, καθώς η ανάπτυξη στην οικονομία της ευρωζώνης εξασθενεί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News