Business & Finance Κυριακή 22/01/2023, 11:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βραζιλία και Αργεντινή αρχίζουν προετοιμασίες για κοινό νόμισμα

Βραζιλία και Αργεντινή αρχίζουν προετοιμασίες για κοινό νόμισμα

Βραζιλία και Αργεντινή θα ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα ότι αρχίζουν προπαρασκευαστικό έργο για τη δημιουργία κοινού νομίσματος, σε μία προσπάθεια που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημουργία του δεύτερου μεγαλύτερου νομισματικού μπλοκ του πλανήτη. Οι δύο κορυφαίες οικονομίες της Νότιας Αμερικής θα συζητήσουν το εν λόγω σχέδιο στη σύνοδο κορυφής στο Μπουένος Άϋρες αυτή την εβδομάδα και θα προσκαλέσουν και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής για να συμμετάσχουν. 

Αρχικά, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πως το νέο νόμισμα, που η Βραζιλία αποκαλεί «sur» (νότιος), θα μπορούσε να ενισχύσει το περιφερειακό εμπόριο και να περιορίσει την εξάρτησή της από το αμερικανικό δολάριο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι στους FT. Σε μία πρώτη φάση θα υπάρχει παράλληλα με το ρεάλ Βραζιλίας και το πέσο Αργεντινής. «Θα αρχίσει μία συζήτηση σχετικά με τις παραμέτρους που χρειάζεται ένα ενιαίο νόμισμα, μεταξύ των οποίων δημοσιονομικά ζητήματα, το μέγεθος της οικονομίας και ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Σέρτζιο Μέσα. 

Στην αρχή θα είναι ένα διμερές σχέδιο, όμως η πρωτοβουλία θα μπορούσε να επεκεταθεί και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. «Η Αργεντινή και η Βραζιλία θα προσκαλέσουν και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών. 

Μία νομισματική ένωση σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική θα μπορούσε να εκπροσωπήσει το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, εκτιμούν οι FT. Συγκριτικά, η μεγαλύτερη νομισματική ένωση αυτή τη στιγμή, η Ευρωζώνη, εκπροσωπεί το 14% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε όρους δολαρίου. Υπάρχουν και κάποιες άλλες νομισματικές ένωσης, όπως η CFA που χρησιμοποιείται από ορισμένες αφρικανικές χώρες και είναι συνδεδεμένη με το ευρώ και η ένωση Ανατολικής Καραϊβικής που χρησιμοποιεί το δολάριο, οι οποίες όμως εκπροσωπού πολύ μικρότερο μερίδιο του παγκόσμιου ΑΕΠ. 

Το σχέδιο θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να υλοποιηθεί, με τον Μέσα να αναφέρει ότι η Ευρώπη χρειάστηκε 35 χρόνια για να δημιουργήσει το ευρώ. Αναμένεται μία επίσημη ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα στην Αργεντινή που ξεκινά από σήμερα το βράδυ, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία την 1η Ιανουαρίου. 

Η Βραζιλία και η Αργεντινή είχαν συζητήσει τη δημιουργία κοινού νομίσματος και στο παρελθόν, όμως οι συζητήσεις δεν ευοδώθηκαν εξαιτίας της αντίθεσης από την κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας, όπως ανέφερε αξιωματούχος. Τώρα όμως που οι δύο χώρες έχουν αριστερούς ηγέτες, υπάρχιε μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη. 

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Βραζιλίας και Αργεντινής, στα 26,4 δισ.δολάρια τους πρώτους 11 μήνες του 2022, είναι αυξημένες 21% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News