Business & Finance Κυριακή 22/01/2023, 09:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλάας Νοτ: Θα αργήσει ακόμη πολύ να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των επιτοκιακών αυξήσεων

Κλάας Νοτ: Θα αργήσει ακόμη πολύ να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των επιτοκιακών αυξήσεων

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να συνεχίσει με επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, διαμήνυσε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Νοτ, υπογραμμίζοντας ότι η χρονική στιγμή που θα αρχίσει να επιβραδύνεται ο ρυθμός «απέχει ακόμη πολύ». 

«Κάναμε ένα βήμα πίσω το Δεκέμβριο από τις 75 στις 50 μονάδες βάσης – αυτός τώρα θα είναι ο ρυθμός για αρκετές συνεδριάσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε τον ρυθμό σύσφιγξης έως το καλοκαίρι», ανέφερε ο Νοτ. 

Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ενδεχομένως να υπάρξει κάποια στιγμή που θα κατεβάσουμε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τις 50 στις 25 μονάδες βάσης, ανέφερε ο Νοτ. «Ωστόσο, εξακολουθούμε να απέχουμε ακόμη πολύ από αυτό. Θέλω να τονίσω ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα εξεταστεί στις επόμενες συνεδριάσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Κατεξοχήν «γεράκι» της ΕΚΤ, ο Νοτ έστειλε ήδη το μήνυμα της συνέχισης της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται, ακόμη και εάν οι τιμές ενέργειας συνεχίζουν να παρουσιάζουν πτώση. 

Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 250 μονάδες βάσης στη διάρκεια του 2022 στο 2%, με οικονομολόγους και αναλυτές να το βλέπουν να κορυφώνεται στο 3,25% έως το καλοκαίρι. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι φέρεται να εξετάζουν, σύμφωνα με πηγές, επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, καθώς αποκλιμακώνεται το κόστος ενέργειας και μειώνονται οι πιέσεις. 

relates to ECB’s Knot Wants Half-Point Hikes at Next Two Meetings at Least
 
Source: Bloomberg Economics

«Στα στοιχεία του Δεκεμβρίου, είδαμε την πρώτη μείωση του βασικού πληθωρισμού, όμως αυτό έχει να κάνει εξ ολοκλήρου με τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Εστιάζουμε τώρα στο δομικό πληθωρισμό, όπου δυστυχώς, τα νέα δεν είναι και τόσο καλά. Επειδή εξακολουθεί να αυξάνεται. Και οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις δεν δείχνουν σημάδια ύφεσης», είπε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης. 

Δεν είναι όμως ο μοναδικός που υποστηρίζει ότι δεν θα γίνει στροφή πολιτικής υπερβολικά γρήγορα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής θα «διατηρήσουν σταθερή πορεία», ενώ αντίστοιχα σχόλια έκαναν και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Αυστρίας και της Φινλανδίας τις τελευταίες ημέρες. 

«Αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος που έχουμε να διαχειριστούμε είναι αυτός του να πράξουμε υπερβολικά λίγα, όχι υπερβολικά πολλά», ανέφερε ο Νοτ.  

Euro-Area Inflation Is Back to Single Digits | ...but core number just hit a new record
 
 

Αναφερόμενος στην πολιτική της ποσοτικής σύσφιγξης, η οποία αναμένεται να αρχίσει το Μάρτιο, ο Νοτ είπε ότι αναμένει ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος, γεγονός που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αυξήσει σταδιακά τις πωλήσεις τίτλων της από τα 15 στα 26 δισ.ευρώ. Αυτό θα απαιτήσει, συμπλήρωσε, μία ολοκληρωτική διακοπή των επανεπενδύσεων για το κανονικό πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, το APP. 

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να φθάσουμε εκεί σταδιακά και συγκρατημένα, επειδή δεν το έχουμε κάνει ποτέ στο παρελθόν», σημείωσε ο Νοτ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Δεν παρεκκλίνουμε από την πορεία στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού

Bloomberg: Οι ειδικοί βλέπουν «ταβάνι» στο 3,25% για τα επιτόκια της ΕΚΤ 

Morgan Stanley: Αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρώπη – Στασιμότητα έως το β΄ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News