Business & Finance Παρασκευή 20/01/2023, 14:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκεοργκίεβα: Βελτιωμένες προοπτικές για το 2023 λόγω Κίνας

Γκεοργκίεβα: Βελτιωμένες προοπτικές για το 2023 λόγω Κίνας

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι τόσο κακές όσο προβλεπόταν πριν από περίπου δύο μήνες, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζοντας όμως ότι «λιγότερο κακές δεν σημαίνει ακόμη καλές». «Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η Γκεοργκίεβα.

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και το άνοιγμα της Κίνας αναμένεται να δώσει ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία εκτίμηση του ΔΝΤ, η κινεζική ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 4,4% φέτος έναντι 2,7% διεθνώς. «Επίσης αυτό που άλλαξε προς το θετικό είναι ότι έχουμε δει εμπράκτως την ισχύ των αγορών εργασίας να αντικατοπτρίζεται στις καταναλωτικές δαπάνες και να διατηρεί ψηλά την οικονομία», δήλωσε.

Ωστόσο, έδωσε έμφαση και στους τρέχοντες κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του σεναρίου η ανάπτυξη της Κίνας να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και το ενδεχόμενο επιβάρυνσης της παγκόσμιας επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και ιδίως της ευρωπαϊκής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Γκεοργκίεβα εκτίμησε παράλληλα ότι ακανθώδες ζήτημα είναι ο αντίκτυπος της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στην αγορά εργασίας. Δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των επιτοκίων δεν έχουν ακόμη αναδιπλωθεί πλήρως και συνεπώς ενδέχεται να φανεί κάποια χαλάρωση στη διεθνή αγορά εργασίας. «Εάν (τα επιτόκια) πιέσουν σοβαρά, τότε μπορεί να δούμε την ανεργία να αυξάνεται. Και είναι πολύ διαφορετικό για έναν καταναλωτή να αντιμετωπίζει μία κρίση στο κόστος διαβίωσης έχοντας δουλειά, από το να την αντιμετωπίζει χωρίς δουλειά».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ για επιτόκια: Οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να αφήσουν το φρένο πολύ νωρίς

Gita Gopinath (ΔΝΤ): Ο πληθωρισμός έχει κορυφώσει – Δύσκολο το 2023

Λαγκάρντ: Δεν παρεκκλίνουμε από την πορεία στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News