Business & Finance Παρασκευή 20/01/2023, 09:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγή κορυφής στο Netflix – Τι θα κάνει ο Ted Sarandos

Αλλαγή κορυφής στο Netflix – Τι θα κάνει ο Ted Sarandos

Παραδίδει τον τίτλο του συν-διευθύνοντος συμβούλου ο ιδρυτής του Netflix, Reed Hastings, απομένοντας στον ρόλο του εκτελεστικού προέδρου της εταιρείας. Μαζί με τον ελληνικής καταγωγής Ted Sarandos, ο τίτλος του co-CEO περνά τώρα στον Greg Peters, ο οποίος αναβαθμίζεται από τη θέση του COO.

Πάντως, οι δύο co-CEOs ξεκαθάρισαν ότι το Netflix δεν σκοπεύει να αλλάξει στρατηγική στο άμεσο μέλλον, παρά τις διοικητικές αλλαγές.

«Κυρίως θα συνεχίσουμε και θα πάμε προς τα μπροστά», εξήγησε ο Peters.

Ο Hastings δήλωσε ότι άρχισε να σκέφτεται την αποχώρησή του από τη θέση του CEO πριν από μία δεκαετία, καθώς οι δύο σημερινοί επικεφαλής της εταιρείας ανέβαιναν και έβαζαν τη σφραγίδα τους σε αυτήν.

Κατά τα άλλα, το Netflix ανακοίνωσε ότι κέρδισε σχεδόν 7,7 εκατομμύρια συνδρομητές το τέταρτο τρίμηνο, με τα σχετικά νούμερα να είναι πολύ πάνω από τις προσδοκίες της Wall Street.

Ωστόσο, τα κέρδη ανά μετοχή για το τρίμηνο υποχώρησαν κάτω από τις εκτιμήσεις και τα έσοδα παρέμειναν σχεδόν σταθερά στα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αντανακλώντας τις δύσκολες συνθήκες λειτουργίας.

Ίδρυσε μια εταιρεία 100 δισ. δολαρίων για να μην τα… ακούσει από τη γυναίκα του

Πίσω στο 1997, ο Reed Hastings έπαθε κάτι πολύ γνώριμο σε όσους θυμούνται τη δεκαετία των ‘90s. Είχε νοικιάσει μία βιντεοκασέτα, αλλά είχε ξεχάσει να την επιστρέψει. Όταν πια το συνειδητοποίησε, το βίντεο κλαμπ τον χρέωσε 40 δολάρια. Για αυτόν τον πρώην μαθηματικό, ήταν τα καλύτερα χρήματα που ξόδεψε ποτέ. Γιατί αυτή η βιντεοκασέτα έγινε η αφορμή για να ιδρύσει το Netlfix, μια εταιρεία που μετρά σήμερα 230 εκατομμύρια συνδρομητές και διαθέτει κεφαλαιοποίηση περίπου 140  δισ. δολαρίων.

Ποια ήταν η ταινία από την οποία ξεκίνησαν όλα; Όπως είπε ο Hastings στους New York Times το 2006, επρόκειτο για το «Apollo 13», με τον Τομ Χανκς.

 «Είχα μία μεγάλη χρέωση για την καθυστερημένη επιστροφή του ‘Apollo 13’. Είχα καθυστερήσει να το επιστρέψω και χρωστούσα στο βίντεο κλαμπ 40 δολάρια. Η κασέτα είχε παραπέσει. Ήταν δικό μου το λάθος», θα παραδεχόταν εκ των υστέρων.

Το πρόβλημά του, όμως, ήταν ότι δεν ήθελε να αντιμετωπίσει το… δολοφονικό βλέμμα που θα του έριχνε η σύζυγός του εάν της ομολογούσε ότι αυτή η ασήμαντη αμέλειά του τους είχε στοιχίσει 40 δολάρια.

 «Δεν ήθελα να το πω στη γυναίκα μου. Και σκέφτηκα: Θα θέσω σε κίνδυνο την ακεραιότητα του γάμου μου για μία χρέωση καθυστέρησης; Αργότερα, καθώς πήγαινα στο γυμναστήριο, συνειδητοποίησα ότι εκεί ακολουθούσαν ένα πολύ καλύτερο επιχειρηματικό μοντέλο. Μπορούσες να πληρώσεις 30 ή 40 δολάρια τον μήνα και να γυμνάζεσαι όσο λίγο ή όσο πολύ ήθελες».

Αυτή η ιδέα αποτέλεσε τη βάση για το Netflix, το οποίο ο Hastings ίδρυσε μαζί με τον επιχειρηματία Marc Randolph στις 29 Αυγούστου του 1997.

Η εταιρεία, που έστελνε στους πελάτες της τα DVD της επιλογής τους μέσω του ταχυδρομείου, μέσα σε χαρακτηριστικούς κόκκινους φακέλους, κέρδισε 239.000 συνδρομητές μόνο τον πρώτο χρόνο της. Ουσιαστικά, οι χρήστες έφτιαχναν μία λίστα με ταινίες που ήθελαν να δουν στο Netlfix.com και η εταιρεία τους έστελνε την επόμενη από τη λίστα τους μόλις επέστρεφαν το προηγούμενο DVD. Με αυτό το μοντέλο, οι συνδρομητές μπορούσαν να κρατήσουν την κάθε ταινία όσο ήθελαν, χωρίς να χρεώνονται παραπάνω από τη μηνιαία συνδρομή τους.

Ο Hastings πίστεψε από πολύ νωρίς στη δύναμη του streaming, για αυτό και έδωσε στους συνδρομητές του Netlfix τη δυνατότητα αυτή, ακόμα και σε εκείνες τις «πρωτόγονες» ημέρες του ίντερνετ.

Όμως, η πραγματική επανάσταση του Netlfix ήρθε όταν άρχισε να δημιουργεί τα δικά του, πρωτότυπα προγράμματα. Και ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα δεν ήταν άλλος από τον ελληνικής καταγωγής υπεύθυνο προγράμματος, Ted Sarandos, ο οποίος έγινε συν-διευθύνων σύμβουλος του Netflix μαζί με τον Hastings αλλά και ίσως ο ισχυρότερος άνθρωπος στο Χόλιγουντ.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Τεντ Σαράντος: Όταν ο βασιλιάς του Χόλιγουντ «έφαγε πόρτα» στο πατρικό του στη Σάμο

Ο «πατέρας» του binge: Πώς ο Τεντ Σαράντος κόλλησε την ανθρωπότητα στην τηλεόραση

Οι τάσεις στο streaming: Τι θα αλλάξει το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News