Business & Finance Πέμπτη 19/01/2023, 21:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνθήκη Γαλλίας-Ισπανίας για τη στήριξη της πράσινης τεχνολογίας

Συνθήκη Γαλλίας-Ισπανίας για τη στήριξη της πράσινης τεχνολογίας

Μήνυμα ότι οι αμερικανικές προσπάθειες για προώθηση της πράσινης τεχνολογίας δεν θα οδηγήσουν στην κατάρρευση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, έστειλε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, αφού υπέγραψε διμερή συνθήκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη Βαρκελώνη. 

Η συνθήκη προβλέπει ότι οι δύο χώρες θα υιοθετήσουν μέτρα για να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τις οικονομικές πιέσεις και τις αθέμιτες πρακτικές, καθώς και μία «φιλόδοξη ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική που έχει ως στόχο να ισχυροποιήσει τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. και τις προοπτικές ανάκαμψης». 

Η κίνηση αυτή γίνεται καθώς έχει «φουντώσει» η συζήτηση εντός της Ε.Ε. για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση στην πράσινη τεχνολογία.

Η Ε.Ε. εκδηλώνει ανησυχίες ότι το αμερικανικό πρόγραμμα ύψους 369 δισ.δολαρίων για επενδύσεις που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, πριμοδοτεί τις αμερικανικές σε βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, επειδή πολλές από τις επιδοτήσεις αυτές πηγαίνουν μόνο σε προϊόντα που κατασκευάζονται στην αμερικανική αγορά.  

«Καλοσωρίζουμε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ενώνονται στην προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση, όμως θα πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία ούτως ώστε η μετάβαση αυτή να μην οδηγήσει στην αποβιομηχάνιση της Ευρώπης», είπε ο Σάντσεθ στην κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Ο Μακρόν είπε ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να λάβει προληπτικά μέτρα αναφορικά με την αμερικανική νομοθεσία. «Θα οπρέπει να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβασή μας και τη στρατηγική μας Made in Europe». 

Σύμφωνα με τη Μαδρίτη, η νέα συνθήκη φιλίας και συνεργασίας ενισχύει τις διμερείς σχέσεις σε επίπεδο που η Ισπανία έχει επιτύχει αυτή τη στιγμή μόνο με την Πορτογαλία, ενώ είναι αντίστοιχη με μία παρόμοια Γαλλο-Γερμανική συνθήκη. 

Επίσης, οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν για μία πιο ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα στα σύνορά τους και για τα συμφέροντά τους.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News