Business & Finance Τετάρτη 18/01/2023, 12:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

CEO της UniCredit: Γιατί η Ευρώπη μπορεί να γλιτώσει την ύφεση

CEO της UniCredit: Γιατί η Ευρώπη μπορεί να γλιτώσει την ύφεση

Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Ευρωζώνη ενδέχεται να αποφύγει την ύφεση, δήλωσε ο Andrea Orcel, CEO της UniCredit, η οποία στην τελευταία της έκθεση διαβλέπει ήπια ύφεση για φέτος.

Ο Orcel, μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αναφερόταν αφενός στον πληθωρισμό Δεκεμβρίου που επιβραδύνθηκε για δεύτερο συναπτό μήνα στο 9,2%, υποχωρώντας από το ιστορικό ρεκόρ του 10,7% τον Οκτώβριο. Επίσης, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα χάρη στον ήπιο καιρό, οδηγώντας σε απλοκιμάκωση των τιμών στην αγορά. Παράλληλα, αναπτερώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη, αλλά και το επιχειρηματικό κλίμα. Θετικό σημάδι ήταν και η «έκπληξη» της γερμανικής οικονομίας, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξε στασιμότητα και όχι ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

CEO της UniCredit: Γιατί η Ευρώπη μπορεί να γλιτώσει την ύφεση-1
Ο Andrea Orcel (φωτ. AP)

Οι κίνδυνοι παραμένουν

Όπως όμως τόνισε στο CNBC, ο Orcel είναι επιφυλακτικός, διότι εξακολουθούν να ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι στην Ευρώπη. «Δεν ξέρουμε πώς εξελίσσεται ο πόλεμος, υπάρχει πάντοτε μία καθυστέρηση στην επίδραση των επιτοκιακών αυξήσεων και επομένως δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα επηρεάσει την οικονομία η ταχεία αύξησή τους, ενώ συμβαίνει κατά πάσα πιθανότητα μία από τις μεγαλύτερες μεταβολές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στις γεωπολιτικές σχέσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε ο Orcel.

Οι δύσκολες αποφάσεις της ΕΚΤ

Ο Orcel εκτίμησε ότι η ΕΚΤ έχει «πολύ δύσκολη δουλειά», διότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ανεβάζοντας τα επιτόκια, ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η στρατηγική αυτή θα πλήξει την ανάπτυξη.

«Η Ευρώπη έχει διαφορετικού είδους πληθωρισμό από τις ΗΠΑ, είναι κυρίως το κομμάτι της παραγωγής και οφείλεται στην ενέργεια, τα τρόφιμα και επομένως αυτό που προσπαθούν να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό είναι να καταστείλουν την υπόλοιπη ζήτηση, αλλά προφανώς αυτό έχει δυσανάλογη επιρροή στην οικονομία που βρίσκεται μακριά από αυτά τα προϊόντα», εξήγησε. Επομένως, «ανησυχούσαμε ότι εάν υπάρξει σημαντική σύσφιγξη άνω του 2%, θα μπορούσε να είχε ανεπιθύμητα αποτελέσματα στη συνέχεια», κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Μονοψήφιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο – Κορύφωση το 2022

Πληθωρισμός: Στο 7,6% στην Ελλάδα – Στο 9,2% στην Ευρωζώνη

Τζεντιλόνι: Αμβλύνεται το σενάριο ύφεσης – Προς ήπια επιβράδυνση η Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News