Business & Finance Τετάρτη 18/01/2023, 11:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τυχερή» η Ευρώπη: Κάτω από τα 60 ευρώ το φυσικό αέριο

«Τυχερή» η Ευρώπη: Κάτω από τα 60 ευρώ το φυσικό αέριο

Συνεχίζεται το πτωτικό σερί στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, καθώς η ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα χάρη στον ήπιο καιρό κατά μήκος της Γηραιάς Ηπείρου.

Τα προθεσμιακά Φεβρουαρίου TTF που αποτελούν βαρόμετρο για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει περίπου στα 57,970 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ πριν ένα μήνα ξεπερνούσαν τα 110 ευρώ. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 περίπου μηνών, δηλαδή αρκετά νωρίτερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πλήρη κατά 81%, περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο πενταετίας για τη συγκεκριμένη περίοδο. Συνεπώς, επικρατεί διάχυτη αισιοδοξία για την επάρκεια των αποθεμάτων αυτό τον χειμώνα, αλλά και τη δυνατότητα αναπλήρωσης ενόψει του επόμενου.

Η κρίση δεν έχει τελειώσει

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Iberdrola, η Ευρώπη στάθηκε «τυχερή» αυτόν τον χειμώνα, καθώς ο ήπιος καιρός μείωσε τη ζήτηση για καύσιμα, αλλά η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει.

«Όσο οι αγορές ενέργειας εξαρτώνται υπερβολικά από τα ορυκτά καύσιμα και επηρεάζονται από τα γεωπολιτικά γεγονότα, θα παραμένουν ευάλωτες», δήλωσε ο Ignacio Galan. «Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι η ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει οριστικά».

«Είναι ανησυχητικό και ειρωνικό το γεγονός ότι μόνο οι ασυνήθιστες θερμοκρασίες του χειμώνα, που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, έχουν σώσει μεγάλα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου από πολύ πιο σοβαρές απειλές για την ασφάλεια και τις τιμές της ενέργειας αυτόν τον χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά ο Galan πριν από μερικές ημέρες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Κατά 19% μειώθηκε η κατανάλωση στην Ελλάδα το 2022

Ανατροπές στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης – Η Σουηδία, πρωταθλήτρια στις εξαγωγές ρεύματος το 2022

Φυσικό αέριο: Μεγάλη πτώση των τιμών μετά την επιβολή πλαφόν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News