Business & Finance Δευτέρα 16/01/2023, 22:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Ανθεκτική η οικονομία της Ευρωζώνης – Η κρίση δεν έχει περάσει

Eurogroup: Ανθεκτική η οικονομία της Ευρωζώνης – Η κρίση δεν έχει περάσει

Στη μεγάλη ανθεκτικότητα που έδειξε η οικονομία της Ευρωζώνης το 2022, παρά τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό, εστίασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για καλύτερες επιδόσεις το τρέχον έτος, όπως δήλωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Ντόναχιου, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, υπογράμμισε ότι η Ευζωρώνη έδειξε ανθεκτικότητα το 2022 παρά τις μεγάλες προκλήσεις, παρουσιάζοντας ανάπτυξη υψηλότερη των προσδοκιών, ενώ θετικές ήταν οι εξελίξεις και στο μέτωπο της απασχόλησης. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός και η ενέργεια συνιστούν μεγάλη πρόκληση και γι΄αυτό, όπως είπε, η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να εστιάζει σε πολιτικές που θα μειώσουν τον πληθωρισμό και θα κάνουν την οικονομική επιβράδυνση όσο το δυνατόν πιο ήπια και σύντομη.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι έκανε λόγο για ενθαρρυντικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 ήταν καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επιστρέψει στα προ του πολέμου επίπεδα, ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει κορυφωθεί – χωρίς αυτό να ισχύει για τον δομικό πληθωρισμό – και οι αγορές εργασίας συνεχίζουν να δείχνουν ανθεκτικότητα. 

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι μια πιθανή συρρίκνωση ενδεχομένως να είναι μικρότερη από την αναμενόμενη, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη. Διαμήνυσε δε, ότι τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της κρίσης θα πρέπει να είναι απόλυτα στοχευμένα και μάλιστα κάποια στιγμή είπε ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν. 

Ο Ντόναχιου ανέφερε ακόμη ότι οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά σε δημοσιονομικές αποφάσεις, όπως οι αποφάσεις για την παράταση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και για το ευρύτερο σχεδιασμό τους.

«Στη συνεδρίαση του Μαρτίου θα συζητήσουμε για τις κατευθυντήριες γραμμές που θα δώσουμε για το δημοσιονομικό το 2024 και επίσης για τις ευκαιρίες που έχουμε για καλύτερο συντονισμό των αποφάσεων μας», ανέφερε.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών βρέθηκε και το ψηφιακό ευρώ. Ο επικεφαλής του Εurogroup ανέφερε ότι μετά από 18 μήνες συζητήσεων, έγινε ανάλυση της εργασίας που έχει γίνει για το πώς θα προχωρήσουμε. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μας ενημέρωσε για την πρόοδο και για τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας για το ψηφιακό ευρώ, εξήγησε. 

Όπως ανέφερε, η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει μέχρι το φθινόπωρο αν θα προχωρήσει στη φάση της υλοποίησης ή αν θα αναπτυχθούν και δοκιμαστούν άλλες τεχνικές λύσεις. 

Η Κομισιόν σχεδιάζει να παρουσιάσει μια νομοθετική πρόταση για το ψηφιακό ευρώ το Μάιο αυτού του έτους, στο μεταξύ θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΚΤ, ανέφερε ο Τζεντιλόνι.

 

 

moneyreview.gr 

 
 
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News