Business & Finance Δευτέρα 16/01/2023, 16:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεντιλόνι: Αμβλύνεται το σενάριο ύφεσης – Προς ήπια επιβράδυνση η Ε.Ε.

Τζεντιλόνι: Αμβλύνεται το σενάριο ύφεσης – Προς ήπια επιβράδυνση η Ε.Ε.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να αποφύγει την ύφεση που αναμενόταν προηγουμένως και αντιθέτως να έχει μία πιο ήπια επιβράδυνση, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Η οικονομική κατάσταση είναι ακόμη αβέβαιη. Είχαμε κάποιες ενθαρρυντικές ειδήσεις, καταφέραμε να μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση, οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν σημαντικά και ο πληθωρισμός κορύφωσε πέρυσι στην Ευρώπη», δήλωσε ο ίδιος ενώπιον δημοσιογράφων.

«Επομένως, υπάρχει μία περίπτωση να αποφύγουμε μία βαθιά ύφεση και ίσως να μπούμε σε μία πιο περιορισμένη, “ρηχή” επιβράδυνση», εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας.

Σημειώνεται πως, όπως έχει γράψει το MR, στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθούν εκ νέου τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ολλανδίας θα παρουσιάσουν μοντέλο που ακολουθούν για τον περιορισμό του αντίκτυπου που έχει το αυξημένο ενεργειακό κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το προηγούμενο διάστημα το Eurogroup τόνιζε πως τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και μάλιστα τον Δεκέμβριο έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων την ύπαρξη ενός διπλού μοντέλου τιμολόγησης για την ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Με βάση αυτό το μοντέλο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα λαμβάνουν ένα βασικό πακέτο ενεργειακών υπηρεσιών σε επιδοτούμενη τιμή μέχρι κάποιο συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης, ενώ η όποια επιπλέον κατανάλωση θα τιμολογείται με τις τιμές αγοράς χωρίς επιδοτήσεις. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Σχέδιο για μηχανισμό επιδότησης του ρεύματος – Eπί τάπητος το ολλανδικό μοντέλο

Η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση, εκτιμά τώρα η Goldman Sachs

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News