Business & Finance Πέμπτη 12/01/2023, 11:01
ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ακρίβεια: Τέσσερις στους πέντε δυσκολεύονται με το εισόδημά τους

Ακρίβεια: Τέσσερις στους πέντε δυσκολεύονται με το εισόδημά τους

Kαθολική είναι η ανησυχία των Ελλήνων για την αύξηση του κόστους ζωής, με κυριολεκτικά το 100% των ερωτηθέντων στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (έναντι του επίσης εξαιρετικά υψηλού 93% στην Ε.Ε.) να δηλώνει φόβο για τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών στη δική του ζωή και κοντινών του ανθρώπων.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε το φθινόπωρο του 2022, οι ανησυχίες βρίσκουν βάση στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, αφού το 51% αυτών δηλώνει ότι ζει με κάποιες δυσκολίες με το τρέχον εισόδημά του και το 28% με πολλές δυσκολίες, με το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται στο 79%. Αντιθέτως, το 20% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε ότι ζει μάλλον άνετα με το τρέχον εισόδημα, ενώ μόλις το 1% δήλωσε πολύ άνετα.

Ακρίβεια: Τέσσερις στους πέντε δυσκολεύονται με το εισόδημά τους-1

Επίσης, δυσαρεστημένο από τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση δήλωσε το 79% των ερωτηθέντων έναντι μόλις του 20% που δήλωσε ικανοποιημένο (1% απάντησε δεν γνωρίζω).

Στην Ε.Ε. κατά μέσον όρο η κατάσταση είναι διαφορετική, αφού, το 36% δήλωσε ότι ζει με κάποιες δυσκολίες, το 9% με πολλές και το 46% ότι ζει «μάλλον άνετα». Αντιθέτως το 8% δήλωσε ότι ζει πολύ άνετα. Επίσης, το 64% των ερωτηθέντων στην Ε.Ε. δήλωσε δυσαρεστημένο από τα μέτρα στήριξης και το 33% ικανοποιημένο.

Ακρίβεια: Τέσσερις στους πέντε δυσκολεύονται με το εισόδημά τους-2

Ανησυχίες

Από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου προκύπτουν και άλλα προβληματικά θέματα πλην του αυξανόμενου κόστους ζωής. Ενδεικτικά, σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο των Ελλήνων (της τάξης του 97%) ανησυχεί ότι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός θα επηρεάσει τη δική του ζωή και των κοντινών του ανθρώπων. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. φτάνει περίπου το 82%. Επίσης, μεγαλύτερη μερίδα στην Ελλάδα (84% έναντι 81% στην Ε.Ε.) εκφράζει ανησυχίες για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα πάντοτε με το Ευρωβαρόμετρο μεγαλύτερη ανησυχία (77% έναντι 72% στην Ε.Ε.) επικρατεί στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες μας, για τη μετανάστευση (86% έναντι 70% στην Ε.Ε.), καθώς και για την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών (73% έναντι 62%).

Αντιθέτως, μόλις σε δύο ερωτήματα του Ευρωβαρόμετρου εμφανίζονται οι Έλληνες ελαφρώς πιο καθησυχασμένοι σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους, ήτοι τους κινδύνους εξάπλωσης του ρωσοουκρανικού πολέμου σε άλλες χώρες (78% έναντι 81% στην Ε.Ε.) και του κινδύνου πυρηνικού ατυχήματος (73% έναντι 74%).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποκαλυπτική έρευνα: Πάνω από ένας στους τρεις καταναλωτές δανείζεται ή «τρώει από τα έτοιμα»

Ακρίβεια: 300 ευρώ τον μήνα το επιπλέον κόστος για το μέσο νοικοκυριό

Πώς θα ζεσταθούν φέτος οι Έλληνες – Οι αλλαγές της κρίσης σε κατανάλωση, θέρμανση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News