ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια, οι ενστάσεις του ΟΟΣΑ και η θέση μας στην Ευρώπη

Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια, οι ενστάσεις του ΟΟΣΑ και η θέση μας στην Ευρώπη

Καμπανάκι από το ΟΟΣΑ για τον κατώτατο μισθό καθώς στην έκθεση του αναφέρεται πως οι αυξήσεις στους μισθούς επιτείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Όπως αναφέρεται στη έκθεση η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυξήσεις στους μισθούς για τους εργαζόμενους που αμείβονται πάνω από τον κατώτατο μισθό, επεκτείνοντας τη συνολική αύξηση των μισθών και συμβάλλοντας στη διεύρυνση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο Οργανισμός παραδέχεται ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας είναι ο δεύτερος πιο κοντά στο όριο της φτώχειας σε σύγκριση με τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Για αυτό και συστήνει ένα σύστημα κοινωνικής στήριξης των φτωχών νοικοκυριών, το οποίο δε θα συνδέεται με τον κατώτατο μισθό .

Ο νέος κατώτατος

Από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019.Σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι ,είναι μια αύξηση του κατώτατου της τάξεως του 5,5%-6% που μεταφράζεται σε ένα νέο κατώτατο μισθό κοντά στα 751 ευρώ. Δεν αποκλείεται βέβαια να δούμε και μεγαλύτερο ποσό -ενόψει και των εκλογών- με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, με αποτέλεσμα ο μισθός να φτάσει κοντά στα 780-784 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι 17,61 ευρώ και το μηνιαίο 438 ευρώ. Από 1ης Απριλίου θα υπάρξει αύξηση και στο επίδομα ανεργίας αλλά και σε μια σειρά επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α.

Η θέση μας στην Ευρώπη 

Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια, οι ενστάσεις του ΟΟΣΑ και η θέση μας στην Ευρώπη-1

Σύμφωνα με τον ισχύοντα πάντως κατώτατο μισθό η χώρα μας βρίσκεται στο group των χωρών στην Ευρώπη όπου ο κατώτατος μισθός(μαζί με τα δώρα) είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ. Στο ίδιο γκρουπ χωρών βρίσκονται η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Λιθουανία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Λετονία και η Βουλγαρία με τον κατώτατο μισθό να κυμαίνεται σε αυτές τις χώρες από τα 363 ευρώ στη Βουλγαρία έως τα 823 ευρώ στην Πορτογαλία. Σε περίπτωση πάντως που ο νέος κατώτατος μισθός φθάσει τα 780 ευρώ μηνιαίως τότε η χώρα μας. ναι μεν θα συνεχίσει να βρίσκεται στο ίδιο group χωρών δηλαδή με κατώτατο κάτω από τα 1.000 ευρώ αλλά θα ηγείται αυτών των χωρών. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΟΟΣΑ: Βλέπει ανάπτυξη 1,1% φέτος και 1,8% το 2024 – Οι συστάσεις

Αυξήσεις μισθών: Η εξέλιξη των τριετιών για άλλο ένα χρόνο στο συρτάρι

Εισοδήματα: Ποιοι θα δουν αυξήσεις το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News