Business & Finance Πέμπτη 5/01/2023, 12:17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Σε ύφεση το 2023 η μισή Ευρώπη αλλά όχι η Ελλάδα

Χρ. Σταϊκούρας: Σε ύφεση το 2023 η μισή Ευρώπη αλλά όχι η Ελλάδα

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης θα συνεχίσουν να υφίστανται και στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας, ωστόσο, πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα είναι καλύτερη σε σχέση με την Ευρώπη και ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα δεν θα μπει σε ύφεση όπως θα συμβεί στη μισή Ευρώπη.

Παράλληλα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», είπε ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Ενώ επανέλαβε, πως βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής το 2023 είναι η Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα που θα την οδηγήσει και στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης το 2023 σε σχέση με την Ευρώπη και για αύξηση των επενδύσεων εφέτος και το 2024, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ταυτόχρονα, δεν απέκλεισε το γεγονός να δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα διατεθεί στην κοινωνία. Και επεσήμανε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και το market pass δεν έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, λέγοντας πως απαιτείται αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα πρέπει να είναι τόση, ώστε αφ’ ενός να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα αυτών που θα πάρουν την αύξηση και αφ’ ετέρου να αντέχει η επιχειρηματικότητα.

Σχετικά με τις συστημικές τράπεζες, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτές έχουν δεσμευτεί δημόσια να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει και στο κομμάτι των προμηθειών. Τέλος, για το ζήτημα των πλειστηριασμών είπε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν είναι εκεί που ήλπιζε να είναι.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News