Business & Finance Πέμπτη 22/12/2022, 18:22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα επόμενα βήματα για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες

Τα επόμενα βήματα για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες

Η διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από τους δύο υποψήφιους επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ήδη πρόθεση να εξαγοράσουν ποσοστό στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, αποτελεί το επόμενο βήμα από την πλευρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετά την έγκριση της στρατηγικής αποεπένδυσης από το υπουργείο Οικονομικών.

Η διερεύνηση θα γίνει άμεσα μέσω επιστολής που το Ταμείο προτίθεται να στείλει αφενός προς το ιταλικό private equity fund ΙΟΝ Group, που έχει ενδιαφερθεί για το 27% της Tράπεζας Πειραιώς υποβάλλοντας συγκεκριμένη προσφορά, ζητώντας του να επαναβεβαιώσει ή όχι το ενδιαφέρον του για την Τράπεζα.

Σε αναμονή βρίσκεται επίσης το Ταμείο σε ότι αφορά την περίπτωση της Εθνικής τράπεζας και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund – PIF) για το κατά πόσο το ενδιαφέρον αυτό θα λάβει έμπρακτη μορφή, υποβάλλοντας συγκεκριμένη οικονομική προσφορά. Όπως έχει γράψει το Money Review, η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης που είχε το PIF έχει λήξει από τα τέλη Νοεμβρίου και το ΤΧΣ έχει στείλει επιστολή για την παράταση αυτής της περιόδου στην οποία προς το παρόν το PIF δεν έχει τοποθετηθεί.

Στη βάση των επόμενων βημάτων που πρέπει να ακολουθήσει, το Ταμείο έχει ξεκινήσει ήδη την διαδικασία για την πρόσληψη συμβούλου διάθεσης για το ποσοστό που ελέγχει στην Tράπεζα Πειραιώς και η επιλογή αναμένεται τις προσεχείς δύο εβδομάδες. Στην περίπτωση της Εθνικής
Tράπεζας σύμβουλος διάθεσης έχει οριστεί η Goldman Sachs, που προσλήφθηκε ειδικά για την διερεύνηση του ενδιαφέροντος από το PIF.

Υπενθυμίζεται ότι για την Εθνική Tράπεζα το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 20% της Τράπεζας από το 40,4% που ελέγχει το ΤΧΣ, αλλά  δεν έχει υποβάλλει συγκεκριμένη οικονομική προσφορά, ούτε έχει προχωρήσει σε due diligence. Αντίθετα για την τράπεζα Πειραιώς το ION Group έχει υποβάλλει συγκεκριμένη οικονομική προσφορά στα 452,4 εκατ. ευρώ (1,34 ευρώ ανά μετοχή) για το σύνολο των μετοχών που το ΤΧΣ διαθέτει στην Τράπεζα, δηλαδή για το 27% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η πρόταση έγινε γνωστή στις 18 Οκτωβρίου, όταν η μετοχή της Πειραιώς ήταν κοντά στα 1,2 ευρώ και άρα εμπεριείχε premium, ενώ σήμερα η μετοχή βρίσκεται στο 1,410 ευρώ.

Η έκθεση για την στρατηγική αποεπένδυσης που συνέταξε για λογαριασμό του Ταμείου η Rothschild, περιγράφει τις δυνατότητες αποεπένδυσης μέσω ιδιωτικής πώλησης ή δημόσιας πώλησης (fully marketed offering) βάσει βιβλίου προσφορών (accelerated book building ή dribble out), χωρίς να προκρίνει ενδεδειγμένη μέθοδο για κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Με δεδομένες όμως τις δύο προτάσεις τις οποίες έχει δεχθεί το Ταμείο, η διαδικασία θα ξεκινήσει από την τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική τράπεζα ακολουθώντας την μέθοδο της ιδιωτικής πώλησης αλλά τηρώντας, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές την ανταγωνιστική διαδικασία, δηλαδή την πρόσκληση και άλλων υποψήφιων επενδυτών να εκδηλώσουν ενδιαφέρον,
βάσει συγκεκριμένης τιμής που θα προκύψει από τις δύο υπάρχουσες προσφορές.

Αυτό σημαίνει ότι εάν το PIF επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον του και επανέλθει με συγκεκριμένη οικονομική πρόταση για την Εθνική τράπεζα, θα ακολουθήσει πρόσκληση και άλλων επενδυτών να υποβάλλουν προσφορά. Το ίδιο θα γίνει και στην περίπτωση της τράπεζας Πειραιώς για την
οποία η διαδικασία θα ανοίξει και σε άλλους ενδιαφερόμενους με στόχο επίσης την επίτευξη καλύτερης τιμής από αυτή που προτείνει το ΙΟΝ Group.

Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη μεγαλύτερη συμμετοχή του ΤΧΣ είναι η Alpha Bank, στην οποία ελέγχει το 9%. Η προοπτική αποεπένδυσης από την Alpha Bank είναι επίσης στο τραπέζι, καθώς μεταξύ των ενδιαφερόμενων φέρεται να είναι η Reggeborgh Invest (που διαθέτει ήδη το 6,5% περίπου στην Τράπεζα), χωρίς ωστόσο αυτό να έχει εκφραστεί ακόμη με έμπρακτο τρόπο προς το Ταμείο και άρα να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Λιγότερο περίπλοκη εμφανίζεται η αποεπένδυση από την Eurobank στην οποία το ποσοστό του ΤΧΣ είναι μόλις 1,4%, ποσοστό που θα μπορούσε να διατεθεί μέσω του ΧΑ.

Πηγές από την πλευρά της κυβέρνησης επιμένουν πάντως ότι οι αποφάσεις για την αποεπένδυση του δημοσίου από τις τράπεζες δεν θα επηρεαστούν λόγω των επερχόμενων εκλογών. Αν και προφανώς, όπως σημειώνουν «εν μέσω εκλογών δεν πρόκειται να υπάρξει πώληση», η διαδικασία, όπως επισημαίνουν, «δεν θα παγώσει ενόψει των εκλογών». Το γεγονός άλλωστε ότι η στρατηγική αποεπένδυσης με βάση το κείμενο που έχει συντάξει η Rothschild, δεν ακολουθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα ούτε ιεραρχεί τις κινήσεις αποεπένδυσης με βάση κάποια συγκεκριμένη πολιτική ανά τράπεζα, δίνει ευελιξία στην κυβέρνηση να προχωρήσει κατά το δοκούν και ανάλογα με την προτεραιοποίηση που εκείνη θα αποφασίσει. Προς το παρόν πάντως προέχει να αποσαφηνιστεί το ενδιαφέρον αφενός για την Εθνική τράπεζα και αφετέρου για την τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πράσινο φως για την στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες

ΤτΕ: Οι προκλήσεις για τις τράπεζες

Αυξήσεις στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων: Τα νέα προϊόντα των τραπεζών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News