ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι έχει ο σάκος του Αη Βασίλη για τους συνταξιούχους

Τι έχει ο σάκος του Αη Βασίλη για τους συνταξιούχους

Mε το δεξί μπαίνει ο χρόνος για τους συνταξιούχους παρόλο που το 2021 προμηνύεται δύσκολη χρονιά για την οικονομία. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο  του 2021 αναμένονται αναδρομικά αλλά και σημαντικές αποφάσεις. 

H αντιστροφή μέτρηση έχει αρχίσει για άλλη μια δίκη του ΣΤΕ. Σε 14 ημέρες θα διεξαχθεί στην ολομέλεια του ΣΤΕ η δίκη για τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές για το επίμαχο 11μηνο(Ιούνιος 2015-Μαίο 2016).Οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά έως και 3.000 €.Μπορεί πρόσφατα η κυβέρνηση να κατέβαλλε  1,4 δισ €  αναδρομικά για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις αλλά δεν δόθηκαν οι περικοπές στα δώρα και στις επικουρικές. 

Καμπανάκι είχαν χτυπήσει για την   «εξαίρεση» από την καταβολή των αναδρομικών σε επικουρικές συντάξεις και δώρα και οι θεσμοί στην 7η μεταμνημονιακή έκθεση. Όπως μάλιστα επεσήμαναν στην έκθεση , με την  κίνηση αυτή δηλαδή να δοθούν αναδρομικά μόνο για κύριες συντάξεις ,μπορεί να υπάρξει  επιπλέον δημοσιονομικό κόστος άνω των 2 δισ. ευρώ.

Αναδρομικά Βρούτση 

Εκατόν ενενήντα χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου Βρούτση καθώς βάσει του νέου ασφαλιστικού νόμου έχουν αλλάξει οι συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων .Αυξήσεις και αναδρομικά θα δουν όσοι έχουν πάνω πάνω 30 έτη ασφάλισης  .Η αύξηση θα  κινείται από 12 έως 252 €. Οι αυξημένες συντάξεις θα δοθούν τον Μάρτιο ενώ γίνεται προσπάθεια να δοθούν μαζί και τα αναδρομικά. Πιθανόν όμως τα αναδρομικά να δοθούν και μέσα στον Απρίλιο ανάλογα και της αντοχής των ταμείων.

Αναδρομικά σε εργαζόμενους συνταξιούχους 

Αναδρομικά  και αύξηση  στη μηνιαία σύνταξή τους θα πάρουν και οι συνταξιούχοι που εργάζονται. Βάσει του νέου ασφαλιστικού νόμου μειώθηκε το  «πέναλτι» στο 30% από το 60%.Οι αυξήσεις και αναδρομικά  αναμένεται να δοθούν με την σύνταξη του Απριλίου και τα αναδρομικά θα αφορούν την περίοδο Μάρτιος 2020-Απρίλιος 2021 

Επιχείρηση εκκρεμείς συντάξεις 

Το 2021 αναμένεται να είναι η χρονιά που θα βάλει  τέλος στο μαρτύριο χιλιάδων συνταξιούχων που περιμένουν ακόμα και 5 χρόνια στην «ουρά» για να πάρουν τη σύνταξη τους. Το τέλος του μαρτυρίου θα έρθει πρώτον  τόσο μέσω της διεκπεραίωσης των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης  από την ηλεκτρονική πλατφόρμα απονομής της σύνταξης «Άτλας». Μέχρι τον Μάρτιο θα ενταχθούν οι συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών .Από τον Ιούλιο θα συμπεριληφθούν και οι συντάξεις γήρατος μισθωτών, δημοσίου και μηχανικών .Μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 ηλεκτρονικά θα βγαίνουν και οι συντάξεις γήρατος ελεύθερων επαγγελματιών, νομικών και εργαζομένων στον τύπο. Από την άλλη την αντιμετώπιση του όγκου των παλαιών συντάξεων που ξεπερνούν τις 250.000 θα αναλάβουν ομάδες εργασίας από υπαλλήλους που θα αποσπαστούν στον ΕΦΚΑ ή θα επιστρέψουν στην υπηρεσία μετά τη συνταξιοδότηση.  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News