ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HSBC: Κατεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης – Στο 1,2% για το 2023

HSBC: Κατεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης – Στο 1,2% για το 2023

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η HSBC, καθώς πλέον περιμένει ανάπτυξη 5% (από 6,5%) για το 2022 και 1,2% (από 2%) για το 2023. Πάντως, ο επενδυτικός οίκος εξακολουθεί να μιλά για ανάπτυξη 1,7% το 2024, χάρη και στη στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Ο senior οικονομολόγος της HSBC, Fabio Balboni, διαπιστώνει στα πιο πρόσφατα στοιχεία μία ευρεία σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, καθώς όπως σημειώνει, το ΑΕΠ είναι κατά 3,6% υψηλότερο των προ-πανδημίας επιπέδων με τις επενδύσεις να είναι τουλάχιστον 33% υψηλότερες (αλλά σχεδόν 40% χαμηλότερες σε σχέση με τα υψηλά του 2010). 

Η HSBC εκτιμά ότι η χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, θα επιβαρύνουν την ιδιωτική κατανάλωση τα επόμενα τρίμηνα. Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι μεγάλες αυξήσεις μισθών και τα γενναιόδωρα μέτρα στήριξης θα προστατεύσουν κάπως τα νοικοκυριά. 

Άλλωστε, ο Balboni προσθέτει ότι η αγορά κατοικιών παραμένει σε ανοδική τροχιά και ο τουρισμός είναι ισχυρός μέσα στο φθινόπωρο. Μάλιστα, ο τουρισμός εκτιμάται ότι είχε συμβολή 4 ποσοστιαίων μονάδων στην ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος, με περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση το 2023, όταν αναμένεται να προσθέσει επιπλέον 1-2 ποσοστιαίες μονάδες. 

Ωστόσο, η HSBC προειδοποιεί ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να μην επιτύχει τον στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, καθώς τα προσωρινά υπερ-έσοδα από φόρους χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτηθούν μόνιμες αυξήσεις στις δαπάνες και μειώσεις στους φόρους. 

Οι κίνδυνοι για την οικονομία 

Οι αυξανόμενες τιμές των κατοικιών είναι ένας θετικός παράγοντας για την οικονομία και τον τραπεζικό τομέα, σημειώνει ο Fabio Balboni, όμως τονίζει πως αυτό ίσως να μην διαρκέσει, με τα αυξανόμενα επιτόκια να αποτελούν μία πρόκληση και σε πολιτικό επίπεδο, εν όψει των εκλογών. 

Η HSBC εντοπίζει τον βασικό κίνδυνο για την οικονομία στην ενεργειακή κρίση, αν και τονίζει ότι η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί και μία ευκαιρία, ειδικά για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ. 

Διαβάστε επίσης: 

BNP Paribas: Διατηρεί το momentum η ελληνική οικονομία – Ανάπτυξη 1% το 2023

Scope για Ελλάδα: Οι παράγοντες που «δείχνουν» την επενδυτική βαθμίδα – Ανάπτυξη 1,1% το 2023

Deutsche Bank: Ανάπτυξη 0,3% στην Ελλάδα το 2023, κίνδυνος double-dip στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News