ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο φως για την στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες

Πράσινο φως για την στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες

Την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών έλαβε η στρατηγική αποεπένδυσης που εκπονήθηκε από την Rotshschild για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ανοίγοντας τον δρόμο για την εκκίνηση από την νέα χρονιά της αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στις οποίες έχει συμμετοχή.

Στην στρατηγική αποεπένδυσης η Rothschild εξετάζει την διαδικασία της ιδιωτικής πώλησης έναντι της δημόσιας πώλησης μέσω βιβλίου προσφορών (παραλλαγές είναι το accelerated book building, το fully marketed offering, το dribble out κ.α.), που υπάρχει στο τραπέζι ως επικρατέστερη, για δύο τράπεζες και συγκεκριμένα την Εθνική Tράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς στις οποίες το Ταμείο ελέγχει το 40,4% και το 27% αντίστοιχα, λόγω του συγκεκριμένου ενδιαφέροντος που έχει υπάρξει για τις δύο τράπεζες.

Το ενδιαφέρον για ΕΤΕ – Πειραιώς

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ έχει δεχθεί ενδιαφέρον για το 20% της Εθνικής Τράπεζας από το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund – PIF) με το οποίο υπήρχε περίοδος αποκλειστικότητας έως τα τέλη Νοεμβρίου. Το ενδιαφέρον ωστόσο αυτό δεν έχει προς το παρόν επαναβεβαιωθεί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Moneyreview, το PIF δεν έχει απαντήσει στην επιστολή για παράταση αυτής της περιόδου που έχει στείλει το Ταμείο ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Σε ότι αφορά το 27% της Τράπεζας Πειραιώς το ΤΧΣ έχει δεχθεί ενδιαφέρον από το ιταλικό private equity fund ΙΟΝ Group, με το οποίο οι συζητήσεις δεν έχουν ξεκινήσει καν, καθώς εκκρεμεί η πρόσληψη συμβούλου διάθεσης που θα «τρέξει» την διαδικασία. Το ιταλικό fund ΙΟΝ Group, έχει υποβάλλει συγκεκριμένη οικονομική προσφορά στα 452,4 εκατ. ευρώ (1,34 ευρώ ανά μετοχή) για το σύνολο των μετοχών που το ΤΧΣ διαθέτει στην Τράπεζα, χωρίς να προτίθεται να προχωρήσει σε due diligence. Να σημειωθεί ότι η πρόταση έγινε γνωστή στις 18 Οκτωβρίου, όταν η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ήταν κοντά στα 1,2 ευρώ και άρα εμπεριείχε premium, ενώ σήμερα η μετοχή βρίσκεται στο 1,373 ευρώ.

Στην περίπτωση της Εθνικής, η διαδικασία θα ανοίξει εφόσον το PIF επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον του και επανέλθει με συγκεκριμένη οικονομική πρόταση, ενώ σε ότι αφορά την τράπεζα Πειραιώς η διαδικασία θα ανοίξει με στόχο επίσης την επίτευξη καλύτερης τιμής από αυτή που πρότεινε το ΙΟΝ Group. Ακόμα και αν οι δύο προτάσεις προχωρήσουν η ανταγωνιστική διαδικασία δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, αφού οι προσφορές θα πρέπει να είναι συγκρίσιμες. Στη βάση αυτή δεν έχει ακόμη απαντηθεί τι θα γίνει π.χ. αν κάποιος προσφέρει μικρότερο ή μεγαλύτερο τίμημα για το 40% της Εθνικής ή αν κάποιος προσφέρει υψηλό τίμημα για το 5% της Τράπεζας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης αυτό που τονίζουν είναι ότι οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη όχι μόνο τις συνθήκες των αγορών που δεν είναι ίσως οι καλύτερες, αλλά και το κόστος της αδράνειας, που αξιολογείται υψηλό. Πηγές από την πλευρά της κυβέρνησης που έχει και τον τελικό λόγο στην πώληση, είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις θα ακολουθηθεί ανταγωνιστική διαδικασία, δηλαδή πρόσκληση και άλλων επενδυτών να υποβάλλουν οικονομική προσφορά τόσο για την Εθνική τράπεζα όσο και την Τράπεζα Πειραιώς.

Τα πλάνα για Alpha Bank – Eurobank

Το γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προσφορές για Εθνική και Πειραιώς δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η διαδικασία αποεπένδυσης θα ξεκινήσει για τις δύο αυτές τράπεζες, στο βαθμό που το ενδιαφέρον πρέπει να επαναβεβαιωθεί και να αξιολογηθεί παράλληλα και το πολιτικό σκηνικό που βαρύνεται από τις επερχόμενες εκλογές. Εξίσου σημαντικό είναι το ενδεχόμενο η στρατηγική αποεπένδυσης του δημοσίου να ξεκινήσει από την τρίτη μεγαλύτερη συμμετοχή του στην Alpha Bank, στην οποία το ποσοστό του ΤΧΣ διαμορφώνεται στο 9% και μεταξύ των ενδιαφερόμενων φέρεται να είναι η Reggeborgh Invest (που ελέγχει ήδη το 6,5% περίπου στην Τράπεζα). Λιγότερο περίπλοκη εμφανίζεται η αποεπένδυση από την Eurobank στην οποία το ποσοστό του ΤΧΣ είναι μόλις 1,4%, ποσοστό που θα μπορούσε να διατεθεί μέσω του ΧΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως στην έκθεση της Rothschild, πάνω στην οποία βασίζεται η στρατηγική αποεπένδυσης, γίνεται αναφορά και στις συνθήκες των αγορών που δεν είναι οι καλύτερες στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά όπως τονίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης, οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη και το κόστος της αδράνειας που αξιολογείται υψηλό. Σε κάθε περίπτωση επιμένουν ότι η αποεπένδυση και στις τέσσερις τράπεζες θα ολοκληρωθεί στον προγραμματισμένο χρόνο, δηλαδή πριν από το τέλος του 2025, άποψη που υποστηρίζει και ο ESM.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΤΧΣ: Πώς θα πουλήσει τις συμμετοχές σε Εθνική και Πειραιώς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News