ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι φοροελαφρύνσεις και παροχές που φέρνει το 2023

Οι φοροελαφρύνσεις και παροχές που φέρνει το 2023

Μπορεί το βλέμμα όλων να έχει στραφεί στο νέο επίδομα ακρίβειας ύψους 650 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις αγορές τροφίμων, παρόλα αυτά το 2023 που έρχεται σε λίγες ημέρες κρύβει μόνιμες και προσωρινές φορο-ελαφρύνσεις ύψους 2,426 δισ. ευρώ και επιπλέον παροχές ύψους 1,77 δισ. ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και νέους. 

Οι φορολοελαφρύνσεις

Στο επίκεντρο των φοροελαφρύνσεων βρίσκονται η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους όπως και η διατήρηση των χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών.

Οι νέες παρεμβάσεις φορολογικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα για το 2023:

 1. Μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα από το 2023 με σκοπό την αύξηση του πραγματικού εισοδήματός τους (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 1,24 δισ. ευρώ)
 2. Διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 871 εκατ. ευρώ).
 3. Συνέχιση και εντός του 2023 της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού (δημοσιονομικό κόστος 246 εκατ. ευρώ) και
 4. Αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024 (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ).
 5. Κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 50 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον παροχές

Άλλα 1,77 δισ. ευρώ θα μοιραστούν ως εξής:

 • Για την εξοικονόμηση ενέργειας επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις (δημοσιονομικό κόστος 700 εκατ. ευρώγια το 2023)
 • Επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω/αλλάζω» (δημοσιονομικό κόστος 140 εκατ. ευρώ για το 2022),
 • Το πρόγραμμα φθηνή στέγη. Για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης για τους νέους εισάγεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω/Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» (με δημοσιονομικό κόστος 350 εκατ. ευρώ για το 2023), με τα οποία παρέχονται επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση
  ενέργειας κατοικιών, καθώς και πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών
 • Επέκταση από το 2023 του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες με δημοσιονομικό κόστος 64 εκατ. ευρώ 
 • Aύξηση του φοιτητικού επιδόματος (δημοσιονομικό κόστος 26 εκατ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2022 και 2023).

Επίσης, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα αποτελούν:

 • Η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και οι μισθολογικές παρεμβάσειςγια τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (δημοσιονομικό κόστος 103 εκατ. ευρώ για το 2023)
 • Παροχή κινήτρων για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και κατά τη χειμερινή περίοδο, κυρίως μέσω της επέκτασης του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» με δημοσιονομικό 20 εκατ. ευρώ για το 2023.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Market pass: Έξι ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα ακρίβειας

Οι πέντε αλλαγές για τους ανέργους: Τα νέα επιδόματα και ποιοι θα παίρνουν μπόνους 

Πώς θα πάρουν το επίδομα των 250 ευρώ συνταξιούχοι και άνεργοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News