ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Καμπανάκι για τις επενδύσεις σε Ελλάδα και ευρωπαϊκό Νότο

Goldman Sachs: Καμπανάκι για τις επενδύσεις σε Ελλάδα και ευρωπαϊκό Νότο

Προειδοποίηση ότι η ενεργειακή κρίση και η οικονομική επιβράδυνση απειλούν την συνεχιζόμενη ανάκαμψη των επενδύσεων στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο απευθύνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.Goldman Sachs: Καμπανάκι για τις επενδύσεις σε Ελλάδα και ευρωπαϊκό Νότο-1

Όπως εξηγούν, ενώ η Ευρωζώνη συνολικά έχει επιστρέψει στο επίπεδο των επενδύσεων που εμφάνιζε πριν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, η Ν. Ευρώπη προσπαθεί ακόμα να καλύψει το χαμένο έδαφος και παραμένει περίπου μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ χαμηλότερα από τον δείκτη επενδύσεων/ΑΕΠ του 2010.

Goldman Sachs: Καμπανάκι για τις επενδύσεις σε Ελλάδα και ευρωπαϊκό Νότο-2

Η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων ανεβάζει σταθερά το κόστος του χρέους, καθιστώντας επείγουσα την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων και διασφάλισης της μελλοντικής ανάπτυξης για τις χώρες της Ν. Ευρώπης, τονίζει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.

Μάλιστα, οι αναλυτές υπολόγισαν ότι η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσε εύκολα να επαναφέρει το μέσο κόστος δανεισμού για τις χώρες του Νότου σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα των αρχών της δεκαετίας του 2010 (δηλαδή την εποχή της κρίσης χρέους). Πάντως, η ανάλυση του οίκου δείχνει ότι η Ελλάδα είναι πιο προστατευμένη (καθώς ευνοείται από τους όρους των δανείων των προγραμμάτων στήριξης), με το σταθμισμένο μέσο κόστος του χρέους να αυξάνεται κατά 15 μονάδες βάσης έως το 2026, την ώρα που η αντίστοιχη αύξηση στην Ιταλία αγγίζει τις 90 μονάδες βάσης.

Goldman Sachs: Καμπανάκι για τις επενδύσεις σε Ελλάδα και ευρωπαϊκό Νότο-3

Μπροστά σε αυτή την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων, ο παράγοντας του πολιτικού ρίσκου είναι πολύ σημαντικός για τις χώρες του Νότου το 2023, σημειώνει η Goldman, τονίζοντας τη σημασία της συνέχισης της πολιτικής στήριξης προς ένα μείγμα πολιτικών που να εστιάζει στις επενδύσεις.

Goldman Sachs: Καμπανάκι για τις επενδύσεις σε Ελλάδα και ευρωπαϊκό Νότο-4

Εν όψει των εκλογών στην Ελλάδα, ο οίκος σημειώνει ότι όπως συμβαίνει και στην Ισπανία, η χώρα φαίνεται καλά τοποθετημένη για να υλοποιήσει τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς η στήριξη αυτή ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ και δεν αποτελεί ένα πολιτικά αμφιλεγόμενο ζήτημα. Η Νέα Δημοκρατία, με την ξεκάθαρη δέσμευσή της προς το Ταμείο Ανάκαμψης και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, τονίζει η Goldman.

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Πώς οι επενδυτές πληρώνουν τη μείωση του ελληνικού χρέους

Scope στο MR: Η επενδυτική βαθμίδα περνά μέσα από τις εκλογές – Οι ημερομηνίες, οι ανησυχίες

Deutsche Bank: Ανάπτυξη 0,3% στην Ελλάδα το 2023, κίνδυνος double-dip στην Ευρωζώνη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News