ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερα ισχυρά σχήματα για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Τέσσερα ισχυρά σχήματα για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

(Upd 18:00) Τέσσερις ενδιαφερόμενοι επενδυτές υπέβαλαν φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό του Υπερταμείου γγια την παραχώρηση του δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένος Καλαμάτας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ενδιαφέρον τους εκδήλωσαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.- GMR Airports Limited
  • ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε.-CORPORATION AMERICA AIRPORTS S.A
  • Egis Airport Operation-AKTOR CONCESSIONS SINGLE MEMBER S.A.- Aéroports de la Cote d’Azur
  • FRAPORT AG- DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E.- ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε.

Η προεπιλογή των διαγωνιζομένων, η οποία θα σημάνει την έναρξη της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2023. Ο διαγωνισμός για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καλαμάτας αποτελεί το πρώτο πολύ μεγάλο βήμα για την αξιοποίηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων. Η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων θα αλλάξει άρδην την εικόνα της χώρας στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος είναι κρίσιμος για τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. 

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 22 Περιφερειακά Αεροδρόμια, έχει εκκινήσει ο διαγωνισμός για την επιλογή Συμβούλου (χρηματοοικονομικού, νομικού, τεχνικού/κυκλοφοριακού) και η υποβολή προσφορών έχει οριστεί για τις 6 Φεβρουαρίου 2023. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και η υπογραφή σύμβασης με τον Σύμβουλο για τα 22 Περιφερειακά Αεροδρόμια αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Νωρίτερα το Money Review έγραφε: 

Από στιγμή σε στιγμή αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις του Υπερταμείου για τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό παραχώρησης του αεροδρομίου Καλαμάτας για έως 40 έτη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνουν παλαιότερο δημοσίευμα του Money Review ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η κοινοπραξία αποτελούμενη από τον όμιλος της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου μαζί με την γερμανική Fraport AG (σ.σ. μητρική της Fraport Greece) και τον όμιλο Κοπελούζου.

Ακόμη, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο όμιλος Μυτιληναίος με την Rio Corporation

Το τρίτο σχήμα αποτελείται από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ινδική GMR, όμιλοι οι οποίοι έχουν αναλάβει από κοινού την κατασκευή και διαχείριση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι της Κρήτης. 

Στο τέταρτο σχήμα συμμετέχουν η ΑΚΤΩΡ και EGIS μαζί με γαλλικό όμιλος διαχείρισης αεοροδρομίων. 

Σημειώνεται πως μετά από τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, το Υπερταμείο θα προκρίνει όσους ενδιαφερόμενους καλύπτουν τα κριτήρια, και θα τους δοθεί το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελική φάση, κατά την οποία θα υποβάλουν τις δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές προσφορές τους. Σε αυτή τη φάση θα προσδιοριστούν κατόπιν διαβούλευσης η ακριβής διάρκεια της παραχώρησης και οι προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News