Business & Finance Δευτέρα 19/10/2020, 14:09
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μέτρα στήριξης εν μέσω πανδημίας έχουν δεκαπλασιάσει τα ελλείμματα στην Ευρωζώνη

Ολοένα και περισσότερο μεγαλώνει η «τρύπα» στους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών της Ευρωζώνης καθώς τα έκτακτα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν οδηγήσει σε ελλείμματα, που προσεγγίζουν αθροιστικά το ένα τρισ. ευρώ για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των «FT», που επικαλούνται τα προσχέδια των προϋπολογισμών που έστειλαν οι χώρες-μέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το αθροιστικό δημοσιονομικό έλλειμμα της Ευρωζώνης υπολογίζεται στα 976 δισ. ευρώ φέτος, ποσό που ισοδυναμεί με το 8,9% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι τα ελλείμματα των προϋπολογισμών είναι σχεδόν δεκαπλάσια σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς και σε σύγκριση με τις προβλέψεις της Κομισιόν για φέτος.

Οι κυβερνήσεις της Ζώνης του Ευρώ εκτιμούν ότι τα ελλείμματα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ακόμη και όταν οι οικονομίες αρχίσουν να ανακάμπτουν το 2021, με την ανάκαμψη να συμβάλλει στο μετριασμό της συνολικής «τρύπας» στα 700 δισ. ευρώ ή 6% του ΑΕΠ.

Το προηγούμενο υψηλό στα ελλείμματα της Ευρωζώνης είχε καταγραφεί το 2010, φθάνοντας το 6,6% του ΑΕΠ. Συνεπακόλουθο των ελλειμμάτων ήταν η αύξηση του δημοσίου χρέους, εξέλιξη που κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και συντέλεσε στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Έως τώρα όμως, είναι ελάχιστες οι ενδείξεις ότι οι επενδυτές προβληματίζονται λόγω της αύξησης των κρατικών δαπανών και των υψηλών επιπέδων χρέους.

Χάρη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το κόστος δανεισμού για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

«Είναι σαφές ότι τόσο η δημοσιονομική όσο και η νομισματική στήριξη θα πρέπει να συνεχισθούν για όσον καιρό χρειασθεί, ώστε να αποφευχθεί μια απότομη πτώση», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις της η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Ειδάλλως, εγκυμονεί ο κίνδυνος υστέρησης στην αγορά εργασίας, απώλεια βιώσιμων επιχειρήσεων και μεγαλύτερη ανισότητα», τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Η ανοχή σε υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα φάνηκε και στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Παγκόσμιας Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, με στροφή μακριά από το δόγμα της λιτότητας. «Πρώτα ανησυχείς για το πώς θα πολεμήσεις και μετά για το πώς θα πληρώσεις για τη μάχη», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κάρμεν Ράινχαρτ.

«Οι κυβερνήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίζουν να ξοδεύουν ώστε να συνεχίσουν να στηρίζουν τις οικονομίες τους και να μειώσουν… μακροπρόθεσμα τη ζημιά», υποστηρίζει ο Μάρκο Βάλι, οικονομολόγος στη UniCredit.

To ΔΝΤ προέβλεψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το κρατικό χρέος της Ευρωζώνης έχει αυξηθεί περισσότερο από 15 ποσοστιαίες μονάδες από τα επίπεδα προ κορωνοϊού και ότι θα ξεπεράσει φέτος το 100% του ΑΕΠ, ενώ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το 2021.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News