ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Πώς οι επενδυτές πληρώνουν τη μείωση του ελληνικού χρέους

UBS: Πώς οι επενδυτές πληρώνουν τη μείωση του ελληνικού χρέους

Οι περισσότερες κυβερνήσεις του ανεπτυγμένου κόσμου έχουν εμφανίσει σημαντική μείωση στους δείκτες τους χρέους τους φέτος, με αποτέλεσμα η βιωσιμότητα των χρεών τους να βελτιωθεί. Όμως όπως εξηγούν αναλυτές της UBS, ο βασικός λόγος δεν είναι οι δημοσιονομικές επιδόσεις. Η απάντηση βρίσκεται στον πληθωρισμό και αυτά δεν είναι καθόλου καλά νέα για τους επενδυτές, εξηγεί ο ελβετικός επενδυτικός οίκος.

Σύμφωνα με τη UBS, η μείωση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες οικονομίες οφείλεται απλά στην υψηλή ανάπτυξη, που παίρνει ώθηση από τον πληθωρισμό.

Μάλιστα, ο οίκος χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Ελλάδας, εξηγώντας ότι η χώρα θα δει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους, με το σχετικό ποσοστό να μειώνεται κατά 21 μονάδες, περίπου στο 178% του ΑΕΠ. Και αυτό, παρά το δημοσιονομικό έλλειμμα του 4% του ΑΕΠ, αλλά χάρη στην ονομαστική ανάπτυξη του 12,5%.

UBS: Πώς οι επενδυτές πληρώνουν τη μείωση του ελληνικού χρέους-1

Όμως, όσοι αγόρασαν το νέο ελληνικό 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου του 2022 είχαν χάσει 25% σε όρους συνολικών αποδόσεων στα χαμηλά του Οκτωβρίου και εξακολουθούν να εμφανίζουν απώλειες 17% τώρα, υπολογίζει η UBS. Λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 8,5%, η ζημιά σε πραγματικούς όρους είναι σχεδόν 24%.

Και ενώ η πτώση της τιμής του ομολόγου μπορεί να αντιστραφεί με τον καιρό –καθώς τώρα προσφέρει απόδοση 3,9%-  η μείωση στην αγοραστική δύναμη θα είναι μόνιμη, τονίζουν οι αναλυτές.  «Επομένως, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι ομολογιούχοι, ακουσίως, έχουν δώσει στην Ελλάδα περίπου το 80%  από αυτή την ελάφρυνση χρέους», εξηγούν.

Και επισημαίνουν ότι το ίδιο συμβαίνει και με όποια άλλη χώρα παρουσιάζει υψηλό πληθωρισμό φέτος, με τις πιο καταχρεωμένες να απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη ελάφρυνση.

Όμως, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται απότομα, οι χώρες θα χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερα για τη μελλοντική χρηματοδότησή τους (με την μετακύλιση των ομολόγων), κάτι που με τον καιρό θα αντιστρέψει αυτή την μια κι έξω βελτίωση. Οι χώρες που έχουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και υψηλά βραχυπρόθεσμα χρέη θα αντιμετωπίσουν την πιο απότομη αύξηση των πληρωμών τόκων, εξηγεί η UBS.

Διαβάστε επίσης: 

Scope στο MR: Η επενδυτική βαθμίδα περνά μέσα από τις εκλογές – Οι ημερομηνίες, οι ανησυχίες

Scope για Ελλάδα: Οι παράγοντες που «δείχνουν» την επενδυτική βαθμίδα – Ανάπτυξη 1,1% το 2023 

Moody’s για Ελλάδα: Τι θα κοιτάζει στις επόμενες εκλογές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News