Business & Finance Τετάρτη 14/12/2022, 16:18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλείδωσε» το σχέδιο για τη στήριξη δανειοληπτών – Αναμένονται οι ανακοινώσεις 

«Κλείδωσε» το σχέδιο για τη στήριξη δανειοληπτών – Αναμένονται οι ανακοινώσεις 

Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση από τις τράπεζες του σχεδίου στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών από την άνοδο των επιτοκίων, το οποίο ήταν και το βασικό θέμα της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής των τραπεζών παρουσίασαν το πρόγραμμα στήριξης για το οποίο έλαβαν το πράσινο φως από το SSM και πλέον αναμένεται η εξειδίκευση και η επίσημη ανακοίνωσή τους. Για τα άλλα θέματα, δηλαδή την άνοδο των επιτοκίων στις καταθέσεις αλλά και τη σταδιακή μείωση των τραπεζικών προμηθειών και χρεώσεων θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στους επόμενους μήνες. 

«Tο υπουργείο Οικονομικών έλαβε την πρόταση των τραπεζών για τα δάνεια, εγκεκριμένη από τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό και οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε ανακοινώσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες», ανέφερε πηγή κοντά στις συζητήσεις.

Το σχέδιο των τραπεζών

Εν αναμονή των ανακοινώσεων, οι τράπεζες έχουν συγκλίνει στην υιοθέτηση ενός προγράμματος επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών, επιστρέφοντας το 50% της αύξησης στην δόση των στεγαστικών δανείων αναδρομικά από τον περασμένο Ιούλιο έως και τα τέλη του 2023. Η πρόταση έχει λάβει το πράσινο φως από τον SSM, ο οποίος ωστόσο έχει διαμηνύσει ότι θα παρακολουθεί στενά την συγκεκριμένη κατηγορία δανείων, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα χρειαστεί να ταξινομηθούν ως υποψήφια προς αθέτηση.

Όπως έχει γράψει το MR η επιδότηση θα γίνει μέσω ενός κοινού ταμείου με την μορφή κουμπαρά, που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και στον οποίο θα συνεισφέρουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με στόχο την κάλυψη όσων νοικοκυριών πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που προβλέπει ο νόμος προκειμένου κάποιος να χαρακτηριστεί ευάλωτος. Αφορά περί τους 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες που έχουν εισόδημα από 7.000 – 21.000 ευρώ ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη και έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.

Η πρόταση των τραπεζών προβλέπει την επιδότηση των ενήμερων δανειοληπτών, δηλαδή όσων δεν έχουν καθυστερήσει την δόση του δανείου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Πράσινο φως από SSM για τη στήριξη δανειοληπτών – Συνάντηση με Σταϊκούρα

Χρεώσεις με τον μήνα για τραπεζικές συναλλαγές

Τράπεζες: Απορρίπτουν την επιχειρηματολογία για υπερκέρδη – Τι λένε για επιτόκια και προμήθειες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News