ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 140.000 ασφαλισμένοι έχουν ενταχθεί στο ΤΕΚΑ

Πάνω από 140.000 ασφαλισμένοι έχουν ενταχθεί στο ΤΕΚΑ

Ένα χρόνο κλείνει σε λίγες ημέρες το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης καθώς βρίσκεται σε ισχύ από την 1/1/2022 και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ήδη έχουν ενταχθεί πάνω από 140.000 νέοι εργαζόμενοι στο νέο σύστημα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Ο αρχικός στόχος ήταν η ένταξη περίπου 60.000-65.000 νέων ασφαλισμένων. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο ρυθμός ένταξης ήταν παραπάνω από διπλάσιος αποτυπώνοντας ξεκάθαρα τη μείωση της ανεργίας στο 11,6%.

Το ύψος της σύνταξης που μπορεί να δημιουργήσει το ΤΕΚΑ

Αυτή τη στιγμή, το ύψος της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης για μέσο ετήσιο μισθό 14.000 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης ανέρχεται σε 235 ευρώ, με το νέο σύστημα η επικουρική σύνταξη μπορεί να φτάσει στα 326 ευρώ με βάση την επαγγελματική διαχείριση των κεφαλαίων του ΕΦΚΑ και στα 479 ευρώ με βάση τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που έχουν τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα με τις υψηλότερες αποδόσεις.

Η πρώτη χρονιά λειτουργίας

Το 2022, που ήταν και το πρώτο έτος λειτουργίας, δημιουργήθηκαν ατομικοί κουμπαράδες μόνο για τους νεοεισερχόμενους με υποχρεωτική ασφάλιση. Σε αυτή τη φάση οι εργαζόμενοι δεν είχαν  επιλογή για το πού θα τοποθετηθούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές τους, καθώς, οι εισφορές των πρώτων εργαζομένων που εντάχθηκαν στο σύστημα το τοποθετήθηκαν σε καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος 

Δεύτερο έτος λειτουργίας 

Από το νέο χρόνο θα μπορούν να συμμετάσχουν στο νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και όσοι είναι κάτω των 35 ετών και θέλουν να μεταπηδήσουν στο νέο σύστημα, είτε οι νεοεισερχόμενοι που δεν είναι υπόχρεοι στην επικουρική ασφάλιση..

Τρίτο έτος λειτουργίας 

Από το 2024 ή ακόμη και στα τέλη του 2023, αφού θα έχει ξεκλειδώσει για όλες τις κατηγορίες των «νέων εργαζομένων» η δυνατότητα ένταξης τους στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης, οι εισφορές των εργαζομένων  από τον καταθετικό λογαριασμό της ΤτΕ θα τοποθετηθούν σε ένα default πρόγραμμα με δυναμικό χαρακτήρα. Δηλαδή θα ενέχει περισσότερο ρίσκο στην αρχή του εργασιακού βίου και θα μηδενίζει προς το τέλος του εργασιακού βίου, δηλαδή μετά από 40 χρόνια. 

Τέταρτο έτος λειτουργίας 

Από το 2025 και μετά οι εργαζόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν και ανάμεσα σε άλλα συνταξιοδοτικά προγράμματα που θα έχουν σχεδιαστεί ή ακόμη και να συνδυάσουν προγράμματα.Μετά το 2025, όταν θα είναι ενεργά και όλα τα συνταξιοδοτικά προϊόντα, ο εργαζόμενος (ανά 3ετία) θα μπορεί να αλλάζει το προφίλ του προγράμματος που έχει επιλέξει.  

Για να δικαιούται κάποιος σύνταξη από το ΤΕΚΑ θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης στον φορέα, ενώ σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου που δεν έχει συμπληρώσει τη 15ετία, το κράτος θα συνεισφέρει τις υπολειπόμενες εισφορές.  

Στο ΤΕΚΑ προβλέπεται εγγύηση του Δημοσίου περί μη αρνητικής απόδοσης. Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα λάβει κατ’ ελάχιστον επικουρική σύνταξη υπολογισμένη στη βάση των εισφορών που κατέβαλε, σε πραγματικούς όρους (λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό).

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News