ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον SSM η στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών με στεγαστικά

Το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση του 50% της αύξησης της δόσης που έφερε η άνοδος των επιτοκίων.

Στον SSM η στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών με στεγαστικά

Στην κρίση του SSM βρίσκεται η πρόταση των τραπεζών για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, με την επιδότηση του 50% της αύξησης της δόσης του στεγαστικού τους δανείου που προκάλεσε η άνοδος των επιτοκίων, αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2022 έως και τα τέλη του 2023. Η επιδότηση θα γίνει μέσω ενός κοινού ταμείου με τη μορφή «κουμπαρά», που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και στον οποίο θα συνεισφέρουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με στόχο την κάλυψη όσων νοικοκυριών πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος προκειμένου κάποιος να χαρακτηριστεί ευάλωτος.

Η πρόταση των τραπεζών προβλέπει την επιδότηση των ενήμερων δανειοληπτών, δηλαδή όσων δεν έχουν καθυστερήσει τη δόση του δανείου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, είτε τα δάνεια οφείλονται στις τράπεζες –συστημικές και μη– είτε οφείλονται στα funds. Η δυνατότητα αυτή προτάθηκε από τις τράπεζες προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση όλων των συνεπών δανειοληπτών και να μη δημιουργηθούν ωφελούμενοι δύο ταχυτήτων, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί από τον επόπτη. Αυτό γιατί συνδέεται με την κεφαλαιακή ελάφρυνση (Significant Risk Transfer) που απέσπασαν οι τράπεζες όταν η ελληνική πολιτεία διαπραγματεύθηκε τον μηχανισμό του «Ηρακλή» και το λεγόμενο μηδενικό risk weight assets, δηλαδή την πλήρη αποαναγνώριση από τον ισολογισμό της τράπεζας των δανείων που τιτλοποιούσε.

Ο μηχανισμός για την έναρξη καταβολής της επιδότησης θα «πατήσει» στην πλατφόρμα του προγράμματος «Γέφυρα», που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Οι δανειολήπτες που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να χαρακτηριστούν ευάλωτοι, θα μπαίνουν στην πλατφόρμα που θα ανοίξει για αυτόν τον σκοπό και θα κάνουν αίτηση για να λάβουν την επιδότηση. Το ποσό της επιδότησης θα πιστώνεται σε ειδικό λογαριασμό. Η δόση όμως που θα πληρώνουν στην τράπεζα θα είναι αυτή που προκύπτει με βάση τη δανειακή τους σύμβαση και δεν θα είναι μειωμένη. Αρα θα πρόκειται για επιδότηση με τη μορφή επιστροφής του ποσού στον λογαριασμό του δανειολήπτη. Αντίστοιχα το ποσό της επιδότησης θα συγκεντρωθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ένα κοινό ταμείο με τη μορφή ενός «κουμπαρά», μέσω του οποίου θα πιστώνονται από την ΕΓΔΙΧ τα ποσά στους δικαιούχους.

Ο λόγος για τον οποίο οι τράπεζες προτείνουν αυτό τον τρόπο της επιδότησης είναι γιατί κάτι τέτοιο δεν προϋποθέτει την αλλαγή της δανειακής σύμβασης με τον δανειολήπτη. Το μοντέλο αυτό κρίθηκε σε συνεργασία με την ΤΤΕ ότι μπορεί να υπερκεράσει τις επιφυλάξεις του επόπτη για το κατά πόσο τα δάνεια αυτά θα πρέπει να αλλάξουν κατηγορία και να χαρακτηριστούν από ενήμερα ως πιθανά για αθέτηση (unlikely to pay). Ανάλογα με το εάν η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή από τον SSM, θα αξιολογηθεί και το τελικό κόστος του μέτρου, που δεν συνίσταται μόνο στο ύψος της επιδότησης, αλλά και στο ύψος των προβλέψεων που θα κληθούν να πάρουν οι τράπεζες με βάση την κατηγοριοποίηση αυτών των δανείων.

Σε ό,τι αφορά το κονδύλι για την επιδότηση, αυτό σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι τράπεζες θα διαμορφωθεί κοντά στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ η περίμετρος των δανείων που θα ενταχθούν εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα ο αριθμός των δανειοληπτών εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνει την αρχική πρόβλεψη, που έκανε λόγο για έως 30.000 δανειολήπτες, με την προοπτική να αυξηθεί κοντά στις 32.000 εφόσον στο σχήμα της επιδότησης ενταχθούν και οφειλέτες, τα δάνεια των οποίων έχουν τιτλοποιηθεί.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Δάνεια: Οριζόντια και 18μηνη επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών προτείνουν οι τράπεζες

Χρεώσεις με τον μήνα για τραπεζικές συναλλαγές

Στεγαστικά: Πού θα κριθεί η επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News