ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κληρώνει» σήμερα για τον πληθωρισμό – Τι θα δείξουν τα στοιχεία για ενέργεια και τρόφιμα

«Κληρώνει» σήμερα για τον πληθωρισμό – Τι θα δείξουν τα στοιχεία για ενέργεια και τρόφιμα

Σήμερα αναμένονται και τα επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει πληθωρισμό στο 9,1%, από το 12% που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Η ενέργεια προφανώς και θα είναι στο επίκεντρο και αυτόν το μήνα, αλλά όπως φαίνεται, και τα τρόφιμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της  ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 68,4%, του πετρελαίου θέρμανσης που άρχισε να διατίθεται από τα μέσα του Οκτωβρίου 20,8%, ενώ στα στερεά καύσιμα (ξύλα, πέλλετ) 23% και στα υγρά καύσιμα κατά 17,8%. Βέβαια, μέσα στον Νοέμβριο οι τιμές κυρίως των καυσίμων άρχισαν να αποκλιμακώνονται, γεγονός που θα αποτυπωθεί και στα στοιχεία για τον Νοέμβριο.

Στις 30 Νοεμβρίου, η Eurostat  έδωσε την πρώτη γεύση για τον πληθωρισμό, καθώς ανακοίνωσε τις προβλέψεις της για τον Νοέμβριο, εκτιμώντας ότι σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, ο πήχης στην Ελλάδα βρέθηκε στο 9%.  

Μέχρι και τον Οκτώβριο, ο μέσος πληθωρισμός στη χώρα μας βρίσκεται στο 10%, ενώ ο στόχος που έχει εγγραφεί στο προϋπολογισμό είναι 9,8%. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν, ο  πληθωρισμός  στην Ελλάδα θα κλείσει φέτος στο 10%.  

Μπορεί η χώρα να έφυγε τον Οκτώβριο και όπως φαίνεται και τον Νοέμβριο από τα διψήφια επίπεδα πληθωρισμού, καθώς έχει βοηθήσει κατά βάση το διεθνές περιβάλλον, αλλά και λόγω της συγκράτησης των τιμών κυρίως στο ρεύμα λόγω των κρατικών παρεμβάσεων, παρόλα αυτά το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται προς τα τρόφιμα. Σύμφωνα με τα προηγούμενα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ στην κατηγορία «Διατροφή» η αύξηση τιμών ξεπέρασε το 14,8% σε ετήσια βάση, με τις τιμές σε βασικά προϊόντα να είναι σημαντικά αυξημένες: 24,2% υψηλότερα για τα γαλακτοκομικά, με αυτές των δημητριακών και του ψωμιού να έχουν αυξηθεί κατά 19,3%, στο κρέας η άνοδος φθάνει στο 17,3%, στο λάδι στο 16,6%.

Η εξέλιξη των τιμών  τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο  για την κατηγορία «Διατροφή» θα δείξει πρώτον εάν το καλάθι του νοικοκυριού συγκράτησε τις τιμές των τροφίμων και δεύτερον εάν χρειάζεται επιπλέον παρέμβαση από τη κυβέρνηση σε αυτό το τομέα. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες άλλωστε βρίσκονται στα σκαριά σκέψεις να δοθεί μια επιταγή ακρίβειας προσαρμοσμένη στην αγορά τροφίμων. 

Διαβάστε επίσης: 

Eurostat: Στο 9% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 10% στην Ευρωζώνη

Ακρίβεια: 300 ευρώ τον μήνα το επιπλέον κόστος για το μέσο νοικοκυριό

Καταναλωτές: Εξι μέτρα για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News