ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταξιούχοι: Τι γίνεται με τα αναδρομικά – Ποιοι περιμένουν να τα πάρουν;

Συνταξιούχοι: Τι γίνεται με τα αναδρομικά – Ποιοι περιμένουν να τα πάρουν;

Περίπου 350.000 συνταξιούχοι  βρίσκονται σε αναμονή για το τι θα γίνει με τα αναδρομικά  σε επικουρικές συντάξεις, επιδόματα και δώρα. Πρόκειται για τους συνταξιούχους εκείνους που  είχαν  προσφύγει δικαστικά ως το τέλος Ιουλίου του 2020 και το ανώτατο δικαστήριο έκρινε το καλοκαίρι ότι αξιώσεις για τα αναδρομικά έχει μόνο αυτή η μερίδα των συνταξιούχων.

Οι αποφάσεις και σε αυτή τη περίπτωση αναφέρονται στο ενδεκάμηνο από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Μάιο του 2016. Τα ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι είναι:  

– Τα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους.

– Οι μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012. 

– Η κατάργηση των δώρων στις επικουρικές, που ήταν πλήρη το 2012. 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη τελευταία  απόφαση του ΣΤΕ, η απόφαση της κυβέρνησης που περιγράφεται  στη ρύθμιση του άρθρου 114 του ν. 4714/2020, με την οποία προβλέφθηκε η καταβολή στους συνταξιούχους των ποσών που αντιστοιχούν μόνο σε περικοπές κύριων συντάξεων (και όχι σε περικοπές επικουρικών συντάξεων ή καταργηθέντα επιδόματα εορτών και αδείας) δεν αντίκειται στην υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις δικαστικές αποφάσεις, δεν συνιστά παράβαση του δεδικασμένου και δεν αντίκειται σε άλλες διατάξεις υπέρτερης τυπικής ισχύος τις οποίες επικαλούνται οι αιτούντες. Το ΣΤΕ με  την απόφαση αυτή έβαλε την «ταφόπλακα» στις αξιώσεις όλων  των συνταξιούχων  για τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές το 11μηνο (6-6/2015-5/2016).

Όπως εξηγούν στο MR αρμόδια στελέχη του ΕΦΚΑ, δεν έχει προγραμματιστεί κάποια μαζική πληρωμή για τους 350.000 αυτούς του συνταξιούχους καθώς όπως τονίζουν κάθε υπόθεση είναι διαφορετική. Όπως επισημαίνουν κάθε υπόθεση που τελεσιδικεί πληρώνεται. Με αυτό τον τρόπο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα γίνει και για όσους συνταξιούχους οι υποθέσεις τους δεν έχουν τελεσιδικήσει. Οι πληρωμές ουσιαστικά θα ακολουθήσουν τον ρυθμό της εκδίκασης των υποθέσεων. Έτσι, όσο πιο γρηγορά θα τελεσιδικεί μια απόφαση τόσο πιο γρήγορα ο συνταξιούχος από την μερίδα των 350.000 θα δει τα χρήματα των αναδρομικών. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News