ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τέσσερα μεγάλα στοιχήματα για την ελληνική οικονομία

Τα τέσσερα μεγάλα στοιχήματα για την ελληνική οικονομία

Με την έγκριση των μέτρων ελάφρυνσης για το χρέος από το Eurogroup έκλεισε ένα τεράστιο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία και πλέον οι στόχοι, οι εκταμιεύσεις, τα προαπαιτούμενα αποτελούν παρελθόν, παρόλα αυτά η Ελλάδα τώρα καλείται να εκπληρώσει νέους στόχους.

Ο μεγάλος στόχος της επενδυτικής βαθμίδας 

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τη S&P, η Ελλάδα αξιολογείται με BB+. Βρίσκεται, δηλαδή, ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η Fitch Ratings και » Moody’s αξιολογούν την Ελλάδα δύο και τρία «σκαλοπάτια», αντιστοίχως, κάτω από τη S&P. Το μεγάλο στοίχημα που έχει μπροστά της, η χώρα είναι ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς η απόκτηση της θα θωρακίσει τα ελληνικά ομόλογα και την ελληνική οικονομία  από μελλοντικές αναταράξεις, αφού βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η οικονομία κινείται σε «ταραχώδη» νερά παγκοσμίως. Για να γίνει όμως αυτό, δεν θα πρέπει η χώρα να παρεκκλίνει εν μέσω ενεργειακής κρίσης από τους δημοσιονομικούς στόχους και το 2023 -όσο δύσκολο και εάν είναι- αλλά και να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο.

Η μείωση του χρέους

Το χρέος της Ελλάδος κρίνεται είναι βιώσιμο παρόλα αυτά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αν και το χρέος της Ελλάδας είναι τεράστιο ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκε κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν χρόνο το 2021 από το 2020. Το απόθεμα χρέους μειώθηκε από 206% το 2020 σε 194,5%. Την ίδια πορεία συνεχίζει και για το 2022 που θα κλείσει στο 168,9%, ενώ ανάλογος είναι ο στόχος και για το 2023 όπου εκτιμάται πως το δημόσιο χρέος θα προσγειωθεί στο 159,3% 

Η μείωση της ανεργίας 

Η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας  είναι ένα από τα πεδία στα οποία θα πρέπει να στοιχηματίσει η ελληνική κυβέρνηση  Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί, το 2023, κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018 φθάνοντας το 12,6% 

Τo Ταμείο Ανάκαμψης

«Κλειδί» για τη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας  ώστε να διατηρηθεί η δυναμική των τελευταίων δύο ετών αποτελούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.Το μεγάλο στοίχημα είναι η απορρόφηση αυτών των πόρων. Το Ταμείο Ανάκαμψης μπαίνει στη πιο δύσκολη φάση του ανέφερε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Οι προκλήσεις το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν, καθώς τα κονδύλια που εξασφαλίζονται θα πρέπει να διοχετευθούν από τα ταμεία στην αγορά. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Eurogroup: Πράσινο φως για την δόση προς την Ελλάδα – Μείωση του χρέους κατά 6 δισ. ευρώ

Τι αλλάζει στο Σύμφωνο Σταθερότητας – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Στη Νέα Υόρκη ο Χρ. Σταϊκούρας – Συναντήσεις με επενδυτές 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News