ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα δώρα των Χριστουγέννων: Τι πληρώνεται και πότε – Όλες οι ημερομηνίες

Τα δώρα των Χριστουγέννων: Τι πληρώνεται και πότε – Όλες οι ημερομηνίες

Πλήθος πληρωμών θα γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο και θα ενισχυθούν κατά κύριο λόγο ευάλωτα νοικοκυριά. Αρχής γενομένης στις 5 Δεκεμβρίου που ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ.

Συγκεκριμένα,  στις 5 Δεκεμβρίου 2022  θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους ανέργους, στους δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος γονικής αδείας.

Σειρά παίρνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες αλλά και οι μακροχρόνια άνεργοι στους οποίους θα πιστωθεί το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση  θα πιστωθεί σε ευάλωτους συνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και σε δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. 

Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας θα πρέπει σωρευτικά να ικανοποιούν εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει πως θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση όσοι έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (800 ευρώ μηνιαίως, αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη φορά καθώς που είχε οριστεί στα 600 ευρώ) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ από τις 14.400 ευρώ που ίσχυε. Τέλος, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει  να υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Το ατομικό εισόδημα όσο και το οικογενειακό, αφορά το συνολικό ποσό που λαμβάνει κάθε συνταξιούχος, τόσο από συντάξεις όσο και από άλλες πηγές. Δικαιούχοι, είναι όσοι παίρνουν τόσο προσωρινή όσο και προκαταβολή σύνταξης, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το 2021. Τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα ισχύσουν και για τους μακροχρόνια ανέργους.

Επίδομα ακρίβεια θα λάβουν επίσης:

* 35 χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ. Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

* 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ. Προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ.

* 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο.

Εώς τις 20 Δεκεμβρίου  όμως θα δοθεί και η προσαυξημένη δόση του επιδόματος παιδιού. Συγκεκριμένα 800.000 δικαιούχοι του  επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ θα πάρουν 1,5 μηνιαία δόση. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Για παράδειγμα οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 28.000 λαμβάνει 56 ευρώ επίδομα το μήνα. Με την οικονομική ενίσχυση του Δεκεμβρίου θα λάβει 84 ευρώ. Οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ, λαμβάνει 28 ευρώ το μήνα. Με την νέα οικονομική ενίσχυση θα λάβει 42 ευρώ τον Δεκέμβριο. Οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 18.800 λαμβάνει 84 ευρώ το μήνα. Τον Δεκέμβριο θα λάβει 126 ευρώ. 

Στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνει και η πρώτη πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης. Μέχρι τώρα έχουν γίνει πάνω από 800.000  αιτήσεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ  με τους δικαιούχους να έχουν περιθώριο να προβούν στην αίτηση μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου. 

Επίσης μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ (Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων).  Βέβαια, ο εργοδότης μπορεί να το καταβάλει και νωρίτερα από την συγκεκριμένη ημερομηνία. 

Επίσης από 21-23 Δεκεμβρίου αναμένεται και η τακτική καταβολή των συντάξεων όπου οι συνταξιούχοι θα τις δουν προσαυξημένες λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και λόγω της καταβολής της 4ης δόσης λόγω του επαναϋπολογισμού βάσει του νόμου Βρούτση.

Διαβάστε επίσης: 

ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται επιδόματα ανεργίας, παροχές και Δώρο Χριστουγέννων

Ρεκόρ αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης – Όλες οι προθεσμίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News