Business & Finance Τρίτη 29/11/2022, 09:10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης – Όλες οι προθεσμίες 

Ρεκόρ αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης – Όλες οι προθεσμίες 

Τα πρώτα κρύα έχουν ξεκινήσει για τα καλά στη χώρα μας, μετά από ένα ομολογουμένως παρατεταμένο καλοκαίρι, και ήδη οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης έχουν ξεπεράσει τα μεγέθη της προηγούμενης χρονιάς, καθώς τα νοικοκυριά σπεύδουν να προλάβουν τις προκαταβολές του Δεκεμβρίου αλλά και τις επιδοτήσεις της τιμής στην αντλία. Μέχρι τα χαράματα της Τρίτης στην πλατφόρμα MyΘέρμανση είχαν υποβληθεί πάνω από 890 χιλιάδες αιτήσεις, όταν πέρσι είχαν εγκριθεί συνολικά 880 χιλιάδες αιτήσεις. Βέβαια εφέτος είναι ισχύουν διευρυμένα κριτήρια και ποσά.

Οι τιμές 

Με την κρατική επιδότηση, τις εκπτώσεις των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας, οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης έχουν φτάσει το  1,2 ευρώ το λίτρο στην αντλία πανελλαδικά, ενώ στην Αττική ο μέσος όρος διαμορφώθηκε στα 1,16 ευρώ. Με το επίδομα θέρμανσης το ποσό για τα περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά που υπολογίζεται ότι είναι επιλέξιμα η τιμή φτάνει σε επίπεδα κάτω από 1 ευρώ. Σε ποσοστό η τιμή έχει πέσει 15% ή 21 λεπτά ανά λίτρο, σε σχέση με τις 15 Οκτωβρίου, οπότε ξεκίνησε η πώληση πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά. 

Βέβαια, σε σχέση με πέρυσι οι τιμές παραμένουν αυξημένες. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές πέρυσι ξεκίνησαν από το 1,14 ευρώ το λίτρο περίπου, ενώ το 2020 η εκκίνηση της περιόδου θέρμανσης έγινε στα 0,8 ευρώ.

Οι κρίσιμες προθεσμίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες για να επωφεληθούν από τη θετική συγκυρία τιμών θα πρέπει να έχουν υπόψη τις εξής προθεσμίες:

  • Μέχρι την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου ισχύει η επιδότηση των 7,5 λεπτών ανά λίτρο από τα διυλιστήρια.
  • Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, όσοι/ες θέλουν να πληρωθούν για δαπάνες θέρμανσης μέχρι τις 21/12 θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής για επίδομα θέρμανσης. Εναλλακτικά  θα πάρουν μόνο τις προκαταβολές για τα ποσά του επιδόματος που κυμαίνονται φέτος από 100-1.600 ευρώ και βασίζονται στις περσινές καταναλώσεις τους. Επόμενη προθεσμία για καταχωρήσεις είναι η 15η Φεβρουαρίου για αγορές που θα γίνουν μέχρι 31 Ιανουαρίου με τις σχετικές πληρωμές να γίνονται στα τέλη Φλεβάρη.
  • Μεχρι 31 Δεκεμβριου ισχύει η κρατική επιδότηση, «στην πηγή» που ανέρχεται συνολικά στα 22 λεπτά το λίτρο.

Σημειώνεται ότι επίδομα θέρμανσης, φέτος δίνεται και για τη χρήση άλλων καυσίμων, π.χ. μπλε κηροζίνη,φυσικό αέριο,καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ), θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News