Business & Finance Πέμπτη 24/11/2022, 09:27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης – Πότε θα δοθούν οι προκαταβολές

Ρεκόρ αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης – Πότε θα δοθούν οι προκαταβολές

Ρεκόρ αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης καταγράφεται στις 16 ημέρες που έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myθέρμανση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 800.000 αιτήσεις και όπως όλα δείχνουν ο αριθμός θα προσεγγίσει μέχρι το τέλος του έτους το 1,3 εκατ. Τα νοικοκυριά, κυρίως οι παλαιοί δικαιούχοι, σπεύδουν να υποβάλουν αιτήσεις με στόχο να λάβουν το ποσό που δικαιούνται μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου που προβλέπει και η υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα, όσοι από τους παλαιούς δικαιούχους υποβάλουν αίτηση έως τις 9 Δεκεμβρίου θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης στις 21 Δεκεμβρίου. Οι ανωτέρω μάλιστα θα λάβουν ως προκαταβολή το σύνολο του ποσού που τους είχε χορηγηθεί το προηγούμενο έτος. Σημειώνεται ότι το ελάχιστο ύψος επιδόματος ανέρχεται σε 100 ευρώ και μέγιστο σε 800 ευρώ με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ, ειδικά για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ για νέους δικαιούχους και όσους δεν χρησιμοποιήσουν φέτος φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται και φθάνει έως και τα 1.600 ευρώ.

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει σε τρεις δόσεις:

  • Εως την 21η Δεκεμβρίου θα κατατεθεί η προκαταβολή για τους παλαιούς υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου.
  • Εως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Εως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Το επίδομα χορηγείται για τα ακίνητα τα οποία οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση μέσω της εφαρμογής στο myAADE, για να ενταχθούν στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

– Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του αιτούντος προσώπου υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.

– Το ονοματεπώνυμό του.

– Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του.

– Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.

– Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.

– Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή.

– Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

– Το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας.

– Τα στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News