Business & Finance Τρίτη 22/11/2022, 15:19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Προσοχή στα μέτρα στήριξης – Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό 

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Προσοχή στα μέτρα στήριξης – Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό 

Ανάπτυξη 6,7% το 2022, η οποία θα επιβραδυνθει 1,6% το 2023 και το 2024 αναμένει για την ελληνική οικονομία ο ΟΟΣΑ, καθώς εκτιμά πως παρά την ανάκαμψη του τουρισμού και τα συνεχιζόμενα μέτρα στήριξης, η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί την ερχόμενη χρονιά διότι το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών θα συρρικνωθεί. Αυτό που υποστηρίξει την ήπια οικονομική ανάπτυξη των επόμενων ετών είναι οι επενδύσεις κυρίως από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Στο μέτωπο της ακρίβειας ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως παρά την μείωση που αναμένεται στις τιμές της ενέργειας από τα μέσα της ερχόμενης χρονιάς, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς λόγω της έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού που θα αυξήσει τις ανοδικές πιέσεις στους μισθούς. Για αυτό το λόγο ο ΟΑΣΑ προβλέπει πληθωρισμό 4,3% το 2023 και 2,3% το 2024 αλλά υψηλότερο δομικό πληθωρισμό (δηλαδή χωρίς τρόφιμα, ενέργεια, αλκοόλ και καπνό) 4,8% και 2,6%, αντίστοιχα. 

Τα μέτρα στήριξης 

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2023, σχεδιάζει να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2023, ενώ διαθέτει ένα αποθεματικό 0,5% του ΑΕΠ για ενεργειακά μέτρα το 2023. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως πιθανές νέες αναταράξεις στην αγορά ενέργειας που μπορεί να οδηγήσουν στην παράταση των τρεχόντων επιδοτήσεων έως τα μέσα του 2023 μπορεί να απαιτήσουν περίπου 1% του ΑΕΠ για την ερχόμενη χρονιά. 

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η αλλαγή της στόχευσης των μέτρων κατά των πιο ευάλωτων νοικοκυριών θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να χτίσει δημοσιονομικό χώρο και να ελαφρύνει τις πληθωριστικές πιέσεις.  Ο οργανισμός σημειώνει ακόμη ότι η μεταφορά του μηχανισμού αύξησης των μισθών από τη νομοθέτηση του κατώτατου στις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα υποστηρίξει τα πραγματικά εισοδήματα και θα αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας. 

Τέλος, σχολιάζοντας το πρόγραμμα επιδότησης δανείων για την αγορά κατοικίας από νέους έως 39 ετών, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η παγκόσμια εμπειρία δείχνει πως αυτή η επιδότηση μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις στις τιμές κατοικίας, όταν υπάρχει περιορισμένη προσφορά. Έτσι μπορεί να μειωθούν και οι οικονομικές κατοικίες. 

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η απόδοση αυτών των πόρων στην επέκταση προγραμμάτων που υποστηρίζουν την πρόσβαση σε καλύτερης ποιότητας κατοικίες, όπως για παράδειγμα τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης κατοικιών, θα  μπορούσαν μειώσουν τα ενεργειακά κόστη των νοικοκυριών, να μειώσουν την ενεργειακή ένδεια και να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της χώρας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Προϋπολογισμός 2023: Το ρεκόρ δημοσίων επενδύσεων «αντίδοτο» στην ύφεση

ΟΟΣΑ: Οριακή ανάπτυξη 0,5% της Ευρωζώνης το 2023, με πληθωρισμό 6,8%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News