ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πού οφείλεται η «βουτιά» στις τιμές των καυσίμων

Πού οφείλεται η «βουτιά» στις τιμές των καυσίμων

Το σημερινό δελτίο με τις διυλιστηριακές τιμές των καυσίμων φέρνει την αμόλυβδη στα 1,481 ευρώ, την αντίστοιχη του πετρελαίου κίνησης στα 1,399 ευρώ αλλά και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,847 ευρώ ανά λίτρο. Πάντοτε σε επίπεδο διυλιστηριακών τιμών -οι μεταβολές των οποίων προηγούνται έναντι των αντίστοιχων λιανικής- καταγράφεται ήδη πτώση 9,25% στο τελευταίο 10ήμερο για την αμόλυβδη και 9,6% για το πετρέλαιο κίνησης. Στο δε πετρέλαιο θέρμανσης, η σημερινή διυλιστηριακή τιμή είναι η χαμηλότερη από την έναρξη της σεζόν: ξεκινήσαμε από τα 1,034 ευρώ ανά λίτρο σε επίπεδο διυλιστηρίου και σήμερα έχουμε φτάσει στα 0,847 ευρώ με την πτώση να φτάνει ήδη στο 18%.

Οι πληροφορίες ότι ο OPEC+ στην επόμενη συνεδρίαση θα προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής σε συνδυασμό με τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα λόγω COVID στην Κίνα που μειώνουν τη ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό» έχουν επηρεάσει τη διεθνή τιμή του πετρελαίου. Η τιμή του αμερικανικού αργού έχει υποχωρήσει στα 80 δολάρια το βαρέλι και του μπρεντ στα 87,6 δολάρια. Επίσης «βοηθάει» και η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο που έχει και πάλι διαμορφωθεί στα επίπεδα των 1,02-1,03 όταν πριν από μερικές εβδομάδες, το ευρώ είχε απωλέσει το «1 προς 1».

Ενώ για αύριο οι εκπρόσωποι του κλάδου περιμένουν νέες μειώσεις στις τιμές χονδρικής, η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστούν αρκετά 24ωρα ακόμη ώστε οι μειώσεις να περάσουν και στην αντλία. Στην Αττική οι παραγγελίες είναι πιο συχνές λόγω όγκου κατανάλωσης, υπάρχουν ήδη πρατήρια που πωλούν την αμόλυβδη ακόμη και κάτω από 1,95 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στην περιοχή των 1,85 ευρώ ανά λίτρο. Όσο για το πετρέλαιο θέρμανσης, έχει σπάσει πλέον και το φράγμα των 1,2 ευρώ με αρκετά πρατήρια στο λεκανοπέδιο να κινούνται στην περιοχή του 1,22-1,24 ευρώ. Βέβαια, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης περιέχει και την οριζόντια επιδότηση των διυλιστηρίων ύψους 7,5 λεπτών που λήγει στο τέλος Νοεμβρίου αλλά και την οριζόντια επιδότηση των 25 λεπτών που δίνει το κράτος και η οποία από ότι φαίνεται θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της σεζόν. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η τριπλή συγκυρία που σπρώχνει το πετρέλαιο θέρμανσης κάτω από τα 1,3 ευρώ το λίτρο

Πώς η αμόλυβδη έγινε ξανά ακριβότερη από το πετρέλαιο κίνησης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News