ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με προβλήματα το «σχέδιο θερμοστάτης» στο Δημόσιο – Φτάνει το 1 δισ. ο λογαριασμός

Με προβλήματα το «σχέδιο θερμοστάτης» στο Δημόσιο – Φτάνει το 1 δισ. ο λογαριασμός

Οι ελπίδες για την εξοικονόμηση ενέργειας στην Ελλάδα μπορεί να έχουν εναποτεθεί στο Δημόσιο από το καλοκαίρι, αλλά όπως φαίνεται το πρόγραμμα «θερμοστάτης» στα κτίρια των κρατικών φορέων κινείται με χαμηλότερους από το αναμενόμενο ρυθμούς. 

Όπως αναφέρει στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών ναι μεν οι περισσότεροι φορείς του Δημοσίου έχουν δηλώσει τον ενεργειακό υπεύθυνο όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα αλλά δεν έχουν προχωρήσει στον ορισμό του διοικητικού υπευθύνου, δηλαδή του «τροχονόμου» που θα ελέγχει εάν τηρούνται τα προβλεπόμενα όπως για παράδειγμα ότι οι συσκευές κλείνουν κατά το πέρας των εργασιών,ότι η θερμοκρασία του air condition βρίσκεται στη θερμοκρασία που έχει οριστεί.

Το πρόγραμμα φαίνεται τελικώς πως έχει αρκετές δυσκολίες και μέχρι τώρα δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στο τέλος του χρόνου θα υπάρξουν και τα πρώτα συγκριτικά στοιχεία κατανάλωσης ρεύματος από τους λογαριασμούς, ώστε να αποφασιστεί εάν χρειάζεται να παρθούν και περαιτέρω μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Καλύτερη είναι η εικόνα όπως αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών όσο αναφορά την κινητοποίηση των δήμων για εξοικονόμηση ενέργειας 10% μέσω του οδοφωτισμού καθώς οι δήμοι που θα πιάσουν το στόχο στο τέλος του χρόνου θα μοιραστούν ένα κονδύλι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ 

Φουσκωμένος ο λογαριασμός ρεύματος του δημοσίου 

Η ενεργειακή κατανάλωση για το σύνολο των 212.000 εγκαταστάσεων της Γενικής Κυβέρνησης, κτιρίων, οδοφωτισμού και αντλιοστασίων, ανήλθε σε 4.450 GWh, το 2020 και αυξήθηκε σε 5.346 GWh, το 2021. Αύξηση 20% ενώ φέτος εκτιμάται πως θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα παρόλα αυτά ο λογαριασμός του Δημοσίου αναμένεται να  είναι φουσκωμένος φέτος καθώς το ενεργειακό κόστος από τα 700 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών  

Τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για το Δημόσιο 

Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει, διοικητικά, το πρόγραμμα  περί εξοικονόμησης ενέργειας, δεν αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από το τακτικό και ειδικό αποθεματικό .

Δεύτερον, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η εξοικονόμηση ενέργειας, κατά 10%, αποτελεί δεσμευτικό στόχο, ειδικά στον οδοφωτισμό. Όπου ο στόχος δεν εκπληρωθεί, το Κράτος δεν θα ενισχύσει οικονομικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τους λογαριασμούς ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Για αξιόλογο αριθμό δημόσιων υπηρεσιών που έχουν κρίσιμες λειτουργίες προβλέπεται, από φέτος, ένα σύστημα μπόνους προς τους υπαλλήλους αυτών των υπηρεσιών, που επιτυγχάνουν τους στόχους. Σε αυτό τον στόχο έχει προστεθεί  και ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας  για να θεωρηθεί ότι υλοποιείται πλήρως η στοχοθεσία. 

Τέταρτον, όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% στην εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή 5% παραπάνω του στόχου, θα ενισχύονται , με αυτό το 5% επιπλέον στον προϋπολογισμό τους. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εξοικονόμηση ενέργειας: Δεν αρκεί να σβήσουν μερικά φώτα στις πόλεις

Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε όλη την Ευρώπη – Τι κάνει η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News